PS zal eventuele informateursmissie van De Wever niet blokkeren

EPA
"Wij hebben nooit gezegd dat zij niet rond de tafel willen gaan zitten met een informateur. Wij zijn beleefde mensen en gaan luisteren naar de vragen van de informateur. Wij boycotten niemand die belast wordt met een koninklijke opdracht." Met die woorden op de Franstalige radio Bel-RTL en in de krant L'Echo opende PS-kopstuk André Flahaut vandaag de deur voor een informateurschap voor N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De N-VA is in elk geval klaar voor het initiatief en liet dat gisteren meermaals publiek verstaan. De PS lijkt nu de N-VA-overwinning te erkennen en wil niet de zwarte piet krijgen voor een eventuele blocage.

L'Echo weet dat premier Elio Di Rupo nog voor de middag naar Laken trekt om er het ontslag van zijn regering aan te bieden, waarna die in lopende zaken belandt. Om 12.30 uur worden daarna, zoals de gewoonte het voorschrijft, de voorzitters van Kamer en Senaat ontvangen op het paleis. Daarna zal koning Filip aan zijn consultatieronde van de partijvoorzitters beginnen. Meer dan waarschijnlijk komt Bart De Wever als voorzitter van de grootste partij in de Kamer als eerste aan de beurt.

De consultaties zullen naar alle verwachtingen een tweetal dagen duren, waarna er morgenavond of woensdag een informateur kan worden benoemd. Deze middag gaat Di Rupo naar de koning om er het ontslag van de regering aan te bieden.