PS wipt opnieuw over MR, cdH wint fors

Didier Reynders en Elio Di Rupo.
UNKNOWN Didier Reynders en Elio Di Rupo.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan zou de PS opnieuw de grootste partij zijn in Wallonië, voor de MR. Het cdH zou de kaap van 20 procent ronden. Dat blijkt uit een peiling die de krant Vers l'Avenir maandag publiceert, zowat een jaar na de federale verkiezingen van 10 juni 2007.

MR en PS
De twee grootste partijen in Wallonië zouden wel van hun pluimen verliezen in vergelijking met hun verkiezingsresultaat een jaar geleden. De liberalen van de MR, bij de vorige verkiezingen de grootste partij in Wallonië, gaan ruim 4 procent achteruit tot 27 procent van de kiesintenties. Ze zien de socialistische partij PS, ondanks een verlies van meer dan 2 procent, de overhand nemen (27,21 procent).

Andere partijen
Grote winnaar in de peiling is het cdH van Joëlle Milquet. Zij wint bijna 5 procent meer kiezers en zou meer dan een vijfde van de stemmen kunnen halen (20,4 procent). De groenen van Ecolo gaan ruim 2 procent vooruit tot 15 procent. FN blijft stabiel op 5,7 procent.

Leterme
Uit de peiling blijkt nog dat premier Yves Leterme niet echt populair is in het zuiden van het land. 'helemaal overtuigd' door de eerste minister en 17 procent 'eerder overtuigd'. Anderzijds is 74 procent 'eerder niet' of 'helemaal niet' overtuigd door Leterme.

Peiling
De peiling werd uitgevoerd door Dedicated Research bij 607 Waalse kiezers. De maximale foutenmarge is 4 procent. (belga/sam)