PS wil niet weten van nieuw communautair avontuur: “Waarom moeten we altijd achter Bart De Wever aanlopen?”

PS-voorzitter Elio Di Rupo.
BELGA PS-voorzitter Elio Di Rupo.
De Franstalige socialisten hebben geen zin om zich na de verkiezingen in mei opnieuw in een institutionele discussie te storten. "Waarom moeten we altijd achter Bart De Wever aanlopen? De vraagstukken vandaag zijn sociaal en economisch van aard", aldus PS-voorzitter Elio Di Rupo vanochtend op La Première.

"Vandaag is er een sociale urgentie en daar moeten we een antwoord op vinden", zei Di Rupo op de Franstalige radio. Hij reageerde daarmee op de nieuwjaarstoespraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever afgelopen weekend. Die laatste benadrukte daar dat het confederalisme opnieuw op de voorgrond treedt bij de Vlaams-nationalisten. 

MR-woordvoerder Georges-Louis Bouchez sloeg die deur al dicht in De Standaard, en nu benadrukt ook PS-voorzitter Di Rupo dat een nieuw confederaal avontuur zonder zijn partij zal zijn. "Waarom moeten we altijd achter Bart De Wever aanlopen? Hij zegt wat hij wil. Hij wil confederalisme en dat is zijn zaak. Wij willen dat niet", zei de oud-premier. "De vraagstukken vandaag zijn sociaal en economisch van aard.”


Volgens Di Rupo betekent het confederalisme het einde van België. "Als De Wever het over confederalisme heeft, dan bedoelt hij het afschaffen van de solidariteit van het Noorden richting het Zuiden van het land. Dat betekent het einde van het land.”

Bekijk ook:
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Di Rupo, in een democratie loop je achter de wens van de burger aan.

 • Lidia Van Bogaert

  De Wever kan zijn confederatie op zijn buik schrijven, dat is wel duidelijk. Onmogelijk een 2/3 meerderheid te halen.

 • herman cohen

  Jullie moeten niet achter De Wever lopen 70% van de Vlamingen doen dat ook niet. uiteindelijk is De Wever een marginaal verschijnsel in de geschiedenis met een zeer beperkt kiezerspubliek nog even en hij is een van de vele voetnoten in onze geschiedenis.

 • Karel Van Beeck

  Als De Wever zegt dat de Walen geld uit Vlaanderen zuigen dan kan ik dat van De Wever zijn N-VA ook zeggen hier in Vlaanderen.

 • Marcel Willems

  Vlamingen Walen Brusselaars,wat is het verschil .We zijn allemaal Belgen .De taalgrens is een niet bestaande ,zie het aantal frans sprekenden in Vlaanderen..En in de sociale zekerheid zijn er ook transfers binnen Vlaanderen ..Is een door de politiekers denkbeeldig onderscheid gemaakt tussen het noorden en het.zuiden .We zijn al zo een klein land