PS stuurt aan op herziening financieringswet

Minister van Begroting van de Federatie-Wallonië Brussel Frédéric Daerden (PS)
photo_news Minister van Begroting van de Federatie-Wallonië Brussel Frédéric Daerden (PS)
De Franse Gemeenschap gaat dit jaar op zoek naar 1,4 miljard euro. Dat zegt minister van Begroting van de Federatie-Wallonië Brussel Frédéric Daerden (PS) in L'Echo en De Tijd. Daerden pleit er voorts voor om op termijn de financieringswet te hervormen, om de Franse Gemeenschapsregering van voldoende inkomsten te voorzien.

De Franse Gemeenschapsregering, onder meer bevoegd voor Franstalig onderwijs en het cultuurbeleid in Brussel en Wallonië, ziet door de coronacrisis haar tekort dit jaar stijgen van de verwachte 708 miljoen euro naar 1,8 miljard euro. Om dat tekort te financieren, moet ze geld ophalen op de financiële markten.

Minister Daerden wijst erop dat de Franse Gemeenschapsregering volledig afhankelijk is van een dotatie van de federale overheid. "In plaats van met 1,3 procent te stijgen, daalt die met 10,3 procent", zegt hij. Dat is een verlies van 1 miljard euro.

Geen nieuwe belastingen

De Franse Gemeenschapsregering kan zelf geen nieuwe belastingen innen, stelt Daerden. Omdat besparen op onderwijs en cultuur volgens hem moeilijk is, heeft hij naar eigen zeggen maar één mogelijkheid: geld lenen. Dus gaat de Franse Gemeenschapsregering dit jaar op zoek naar 1,4 miljard euro. 

"Geld lenen is geen probleem, maar de intresten moeten onder controle worden gehouden", zegt Daerden. "De Franse Gemeenschapsregering besteedt nu zo'n 2 procent van haar budget - zo'n 200 miljoen euro - aan intresten. Door de crisis stijgt dat naar 3 procent, of 300 miljoen euro. Dat blijft beheersbaar."

Voor de coronacrisis bedroeg de schuld van de Franse Gemeenschapsregering 76 procent van haar budget. Dit jaar zal ze stijgen naar 96,4 procent, tegen het einde van de legislatuur naar 130 procent. "Ik maak me nu geen zorgen over de toename van de schuld", zegt Daer­den, die benadrukt dat de Franse Gemeenschapsregering geen liquiditeitsproblemen heeft.

Financieringswet

Op de langere termijn is volgens Daerden een hervorming van de financieringswet nodig om de Franse Gemeenschapsregering van voldoende inkomsten te voorzien. Die wet bepaalt hoeveel geld de deelstaten vanuit de Belgische schatkist krijgen toegeschoven. “De financieringswet beantwoordt niet aan onze noden. Niet omdat we geld verspillen, maar omdat de financiering niet volstaat om onze missie te volbrengen.”

Voor de verkiezingen van 2019 ijverde Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) ook al voor een herziening van de financieringswet. Klinkt als muziek in de oren van de N-VA, want zo zijn de Franstaligen - ‘on est demandeur de rien’ - voor het eerst in jaren vragende partij voor institutionele hervormingen. Toeval of niet, gisteren vertelde PS-voorzitter Paul Magnette op de Franstalige nieuwszender LN24 dat zijn partij bereid is om met de N-VA te praten over de vorming van een nieuwe federale regering. Magnette brak meteen ook een lans voor een nieuwe staatshervorming.

Lees ook:

Magnette: “PS is klaar om met N-VA te praten over nieuwe federale regering”

Het paars-gele spook is terug: PS zet deur voor N-VA weer op een kier (+)
87 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leonarda Van Opbroecke

  Zolang Waalse politici geld dat voor de bevolking is in eigen kringen blijft uitdelen zullen ze blijven "eisen".

 • Gino Denil

  Het aandeel parlementairen is in verhouding met de bevoking in de gewesten, Koen Bauweraerts. 89 op de 150 Nederlandstaligen. En de rest van 61 voor Franstaligen en Duitstaligen uit Brussel en Wallonië. Misschien kunnen ze de prijs van hun drinkwater verhogen. Toch gewoon vraag en aanbod. In Vlaanderen is daar een tekort aan. En hun schone lucht als emissierechten verkopen aan het buitenland. Dat kost Vlaanderen dan miljarden extra met hun vervuilde lucht.

 • Koen Bauweraerts

  30 % inwoners dan ook 30% in het parlement

 • bert pare

  Als ze geld nodig hebben dan kennen ze de Vlaming wel

 • Joske Vermeulen

  De Franstaligen hebben al 21 jaar hun voeten geveegd aan de Bijzondere Financieringswet. In 1989 hebben we met hen afgesproken dat we hen 25 jaar lang zouden sponsoren, op voorwaarde dat ze hun economie op het goede spoor zouden zetten. En wat zien we? Het omgekeerde is gebeurd: 71% van hun (b)np zijn staatsuitgaven. Conclusie: stop de sponsoring. Het is weggesmeten geld.