PS roept op vooravond Gay Pride op tot wetgeving voor draagmoederschap

BELGA
De PS pleit voor een wettelijk kader voor het draagmoederschap. Voor de socialisten is het tijd om de oogkleppen af te nemen om commerciële ontsporingen en de juridische onzekerheid voor ouders en kinderen te vermijden, zo stelde de partij aan de vooravond van Pride4Every1, zoals de Gay Pride tegenwoordig heet.

De PS stelt een "erg voorzichtig" kader, waarbij elke vorm van commercieel draagmoederschap formeel verboden wordt. Draagmoeder en wensouders moeten een conventie afsluiten waarin alle aspecten van het draagmoederschap - zoals de medische kosten verbonden aan de zwangerschap en de bevalling - geregeld worden. De draagmoeder heeft de mogelijkheid om tot op twee maanden van de geboorte van mening te veranderen en ze mag niet de donor zijn van de eicel van het kind.

"België is vandaag één van de meest vooruitstrevende landen op het vlak van ethische rechten. Na het homohuwelijk en de adoptie door homokoppels, werd enkele weken geleden met het meemoederschap voor lesbische koppels een nieuwe stap gezet. De PS wil dit laatste ook uitbreiden naar co-ouderschap voor homokoppels", vinden de Franstalige socialisten.

De kwestie van het draagmoederschap stond meer dan tien jaar op de agenda van de Senaat. Het paarse wetsvoorstel over het co-ouderschap voorzag onder meer ook een totaal verbod op commercieel draagmoederschap. Maar een allesomvattende regeling leek door de nakende ontbinding van het parlement niet haalbaar, zodat de socialisten en liberalen er de voorkeur aan gaven om zich te beperken tot de problematiek van het meemoederschap voor lesbische koppels, waarvoor ze konden rekenen op de steun van CD&V.