PS pleit voor ‘noodwet voor de koopkracht’: “Tijd om fouten van regering-Michel recht te zetten”

Elio Di Rupo.
Photo News Elio Di Rupo.
De Franstalige socialisten willen dat het parlement een ‘noodwet voor de koopkracht’ goedkeurt. Daarvoor schuift de PS vier concrete voorstellen naar voor. Een ‘Koopkrachtenveloppe’, met daarin liefst 500 miljoen euro die rechtstreeks naar de lage en middeninkomens moet gaan, springt het meest in het oog. De voorstellen die de N-VA daarentegen indient, gaan een totaal andere richting uit.

Nu de regering ook officieel in lopende zaken zit, is het aan de Kamer om de zaken in handen te nemen, vindt PS-voorzitter Elio Di Rupo. "Vijf maanden is een korte periode. Maar het biedt wel de kans andere partijen samen te brengen om de fouten van de regering-Michel recht te zetten en het dagelijks leven van de burger te verbeteren.” Met dat doel voor ogen lanceert de PS een ‘noodwet voor de koopkracht’.

Een "vernieuwend" voorstel houdt de oprichting in van een Koopkrachtenveloppe die gevuld zou worden met 500 miljoen euro. De socialisten blikken daarbij vooruit naar de nakende onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers over het interprofessioneel akkoord. "Laten we hen zeggen: het parlement heeft beslist een enveloppe voor koopkracht toe te kennen. Hoe willen jullie die verdelen?", legt Di Rupo uit. Het geld moet rechtstreeks op de rekening komen van de werknemers met een laag- of middeninkomen, en eventueel gepensioneerden en werkzoekenden, als de sociale partners dat willen.

Welvaartsenveloppe
Het geld komt bovenop een welvaartsenveloppe van 354 miljoen euro die de partij wil vrijmaken. Normaal gezien zou er via de begroting 2019 een welvaartsenveloppe van ruim 600 miljoen euro het levenslicht zien, maar die begroting raakte zoals bekend niet goedgekeurd. De PS schuift zelf een enveloppe van 354 miljoen euro naar voren.

Een ander concreet voorstel is het volledig gratis maken van een bezoek aan de huisarts. En tot slot is er de verlaging van de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent, een spoor dat de socialisten al veel langer bewandelen.

Zweedse erfenis
De socialistische voorstellen staan in schril contrast met de teksten die N-VA de komende weken en maanden nog door het parlement hoopt te loodsen. Het gaat om wetteksten die ’de Zweedse erfenis’ overeind moeten houden. Die slaan vooral op de uitvoering van het Zomerakkoord, dat nog mee door N-VA werd goedgekeurd.

Ex-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zal ook de plannen rond bestuurlijke handhaving die hij samen met Justitieminister Koen Geens uitwerkte via een wetsvoorstel in de Kamer indienen. Daarnaast zullen Theo Francken en Sarah Smeyers de plannen over woonstbetredingen indienen. Koenraad De Groote komt tot slot met een wettekst die de klokkenluidersregeling moet versterken.
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rony scheerlinckx

  De papegaaien van de nva zijn terug bezig wat Bart de Wever hen heeft wijsgemaakt voor echt te verklaren en tweedracht te zaaien die partij is tegen alles koningshuis, de walen ,de asielzoekers, vraag me af waar ze wel voor zijn een ding weet ik zeker hun eigen zakken vullen ten nadelen van de gewone man

 • Marc Baeyens

  De PS stelt voor om zijn kiezers zo veel mogelijk te geven, maar om Vlaanderen te laten betalen. Er kan geen sprake zijn van confederalisme, België is het cement dat Wallonië in leven houdt.

 • Jenny Janssens

  Voor de rijken en de mensen met een groot pensioen heeft deze regering inderdaad goed gezorgd.

 • leen hanssens

  De regering Michel heeft de putten moeten vullen die de vorige regering "PS" gemaakt heeft. Stop met geld van Vlaanderen naar Wallonië te versassen.

 • Chris Devlaeminck

  Een ‘Koopkrachtenveloppe’. Wie gaat dat weer betalen? De Vlamingen zoals gewoonlijk? Ik walg van die Waalse graaimentaliteit. En toch zijn er vele tamme Vlamingen die dit laten gebeuren en geen confederatie willen.