PS legt tax shift van 7 miljard euro op tafel

PHOTO_NEWS
Oppositiepartij PS heeft een eigen voorstel van tax shift klaar, dat oploopt tot 7 miljard euro en zeventig procent van de werknemers ten goede zou komen. Van een btw-verhoging is uitdrukkelijk geen sprake. Dat schrijven de kranten van Sudpresse vandaag.

De federale regering met N-VA, MR, CD&V en Open Vld werkt dezer dagen in alle luwte aan een tax shift, om zo de lasten op arbeid omlaag te krijgen. De centrumrechtse coalitiepartners zitten echter allerminst op één lijn.

Oppositiepartij PS gooit nu zelf een plan op tafel. De socialisten willen dat financieren met een taks op via de beurs behaalde meerwaarden, de strijd tegen fiscale fraude en een afschaffing of herziening van de notionele intrestaftrek richting kmo's.

Het voordeel wil de PS voorbehouden voor de werknemers. "Doel is de fiscale lasten te verlagen van zeventig procent van de bevolking (zij die minder verdienen dan 3.400 euro bruto)", verduidelijkt voorzitter Elio Di Rupo. "Hun winst kan oplopen tot 120 euro netto per maand. Tegelijk willen we de jobcreatie stimuleren via gerichte verlagingen van de bijdragen."

Van een btw-verhoging willen de Franstalige socialisten niet weten. "Zo'n taks op consumptie treft een gepensioneerde in verhouding tot zijn inkomen zwaarder dan een miljonair. Dat is antisociaal." Vanuit dat opzicht waagt de PS zich ook niet aan milieutaksen, zoals een verhoging van de accijnzen op diesel.