PS-fractieleider pessimistisch: aanstelling preformateurs niets meer dan “democratische beleefdheid”, “ook coalitie zonder N-VA mogelijk”

Ahmed Laaouej, fractieleider voor de PS in de Kamer.
belga Ahmed Laaouej, fractieleider voor de PS in de Kamer.
Is de aanstelling van preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) niet meer dan een wanhoopspoging van koning Filip om tijd te rekken in de federale regeringsvorming, die nog bijna nergens staat? Dat pessimistisch gevoel uit alvast PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej, partijgenoot van Demotte. Laaouej verbergt zijn scepticisme niet tegenover de RTBF, en wijst erop dat er ook coalities zonder N-VA mogelijk zijn.

Dat Bourgeois en Demotte niet de grote tenoren zijn die de formatie zullen vlot trekken, is voor iedereen duidelijk. De twee moeten van koning Filip onderzoeken of hun beider partijen bereid zijn elkaar diep in de ogen te kijken om uiteindelijk samen te proberen een regering te vormen

Maar het pessimisme over hun taak overheerst bij de meeste politici. Vanmorgen al temperde N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover de verwachtingen. “De toestand blijft nog ver van een oplossing”, klonk het. “De gesprekken die er geweest zijn, hebben hun nut gehad, maar er moet nog aardig wat werk gepresteerd worden. Ik vertel geen geheim dat de PS en N-VA met behoorlijk verschillende programma’s naar de verkiezingen zijn gegaan.”

Het commentaar van De Roovers collega-Kamerfractieleider bij de PS, Ahmed Laaouej, is deze namiddag nog een stuk pessimistischer. Hij suggereert dat de Franstalige socialisten Demotte enkel uit hoffelijkheid hebben afgevaardigd omdat de koning hen dat heeft gevraagd, maar ook niet meer dan dat. “Ik zie vandaag niet wat de PS en de N-VA bindt. Als ik de antisociale maatregelen en de tinten van extreemrechts zie in Vlaanderen... Er zijn geen gemeenschappelijke punten”, aldus Laaouej bij de RTBF. “Het paleis heeft de controle over de onderhandelingen overgenomen. Het gaat om louter democratische beleefdheid.” 

Tegenover de VRT voegde Laaouej er nog aan toe dat er wat zijn partij betreft, ook andere coalities mogelijk zijn, zonder N-VA. “We willen duidelijk een zo progressief mogelijke regering. Er zijn inderdaad andere oplossingen. We begrijpen de houding van Open Vld en CD&V niet, zij blijven vasthouden aan de N-VA. Het is mogelijk om een andere meerderheid te vinden.”

“Hoog tijd om naar de kern te gaan”

Voor de MR betekent de benoeming van Bourgeois en Demotte wel een “vooruitgang in de onderhandelingen”. Volgens Sophie Wilmès, die namens de Franstalige liberalen de onderhandelingen voert, is het nu “hoog tijd om naar de kern van de zaak over te gaan”. 

“De slechter wordende macro-economische parameters, de onzekerheid over de brexit, de explosie van de vergrijzingskosten, de verwachtingen rond de koopkracht, de verzuchtingen over het klimaat... zijn dossiers die we stuk voor stuk met spoed moeten behandelen en die een beroep doen op ons gevoel voor verantwoordelijkheid”, zegt Wilmès. De huidige regering in lopende zaken is niet bij machte deze uitdagingen het hoofd te bieden, vindt ze.

“Er bestaan alternatieven voor paars-geel”

Groen “neemt akte” van de aanstelling van Bourgeois en Demotte. De partij wijst er net als Laaouej op “dat een regering met N-VA en PS niet de enige optie is voor de vorming van een Belgische regering”. “Er bestaan alternatieven. Groen dringt aan op voortgang van de werkzaamheden en blijft intussen beschikbaar voor oplossingen”, stelt de partij in een persbericht.

Eerder in ‘De Ochtend’ zei Groen-voorzitster Meyrem Almaci dat het tijd wordt dat er “schot in de zaak komt”. Almaci wil dat er op federaal niveau een “warm project” komt zoals in Brussel en Wallonië en geen project dat “kansen mist zoals we op Vlaams niveau aan het doen zijn”.
80 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  @Marcel Willems. Hoe kan je nu vinden dat België één land is als zowel Vlaanderen, Wallonië en Brussel hun eigen politici hebben? Politici die enkel maar opkomen voor hun eigen kiezers en niet voor het hele land? Op papier bestaat België nog, in het echt al lang niet meer. Net zoals er op mijn identiteitskaart Belg staat maar in het echt voel ik me Vlaming, geen Belg.

 • peter colson

  Zonder PS kan er ook een regering worden gevormd. Als ik me niet vergis is NVA groter dan de PS.

 • Vera Bres

  Kritiek op de Vlamingen die miljarden euro's naar Wallonië zien wegvloeien !! Zonder de Vlamingen kunnen ze niets , dan komen ze in armoede terecht ...splits toch Belgie eens ,heel veel problemen opgelost en de Vlamingen zullen veel minder belastingen moeten betalen.

 • Marcel Willems

  Elio is geen zonnekoning, vanaeken jokke , Begon zeg in 2012 en in2014 kwam NVA mee besturenEventjes cijfers 2007 86,9 4% ;2008 92.4 3.8%;2009 99,5%3,6%2010 99% 3,6%.2011 102,2%2012 ,104,1% 3,6%;2013 105% 3,3%2014 106,7% 3,1%.In al die voorgaande jaren waren de socialisten mee in de regering.Vergeet ook niet dat de staatshervormingen met hun gewestregeringen +- 11 miljard per jaar de schuld opdrijven.En Vlaanderen houd de grote werken uit de begroting maar moet nadien toch betaald worden.

 • WILLY TEUNEN

  de kiezers zijn vlug vergeten hoe het bestuur onder links was, door hen is de staatsschuld gestegen op 35 jaar van 0 naar 106 procent,en de belasting op lonen van 10 naar 54 procent. ik ben benieuwd of ze hun beloftes kunnen waarmaken , 30 urenweek zonder loonverlies,btw verlaging op energie, gratis dokter en ziekenhuis,iedereen op pensioen op 62 jaar aan 1500 euro netto per persoon ( 3000 euro per huisgezin ), iedereen genoeg groene stroom zonder kernenergie , enz.... wedden dat het minder is