PS-federatie Charleroi houdt vast aan integrale decumul

Paul Magnette, boegbeeld van de PS in Charleroi.
photo_news Paul Magnette, boegbeeld van de PS in Charleroi.
Ondanks het resultaat van het bijzondere partijcongres van afgelopen zondag wil de PS-federatie van Charleroi de integrale decumul gaan toepassen. Zo'n decumul maakt het onmogelijk een parlementair mandaat nog langer te combineren met een lokaal mandaat. De federatie wil daarover begin september een congres houden, zo is vandaag vernomen.

In een poging om het vertrouwen in de partij te herstellen na de affaires rond Publifin en Samusocial stemde een meerderheid van de Franstalige socialisten zondag op een bijzonder partijcongres voor een financiële decumul. Daarbij mogen lokale verkozenen in kleine gemeenten nog een parlementair mandaat hebben, maar krijgen ze geen verloning voor hun lokaal mandaat.

De federatie van Charleroi had eerder al een lans gebroken voor een totale decumul, en wil het principe ondanks het resultaat van het bijzondere partijcongres toch opnemen in haar statuten. De federatie organiseert daarover begin september een congres voor zijn militanten. Volgens lokaal voorzitter Eric Massin lijdt het geen twijfel dat de achterban ook dan opnieuw unaniem voor een integrale decumul zal stemmen.

De federatie van Charleroi wil op het congres ook andere maatregelen goedkeuren die eerder al werden aangekondigd door Waals minister-president en lokaal boegbeeld Paul Magnette. Het gaat dan onder meer over de beperking van de duur van mandaten en de verplichting voor alle mandatarissen om hun private en publieke mandaten vrij te geven.