PS'er verwijt MR dat de partij heeft "aangemoedigd om naar Syrië te vertrekken"

Premier Charles Michel met Denis Ducarme (MR). (Archiefbeeld)
BELGA Premier Charles Michel met Denis Ducarme (MR). (Archiefbeeld)
Het is vandaag in de Kamer tot een clash gekomen tussen Kamerleden Willy Demeyer (PS) en Denis Ducarme (MR). In het debat over een reeks antiterreurmaatregelen had de PS'er de liberaal voor de voeten geworpen dat zijn partij potentiële strijders destijds "had aangemoedigd om naar Syrië te vertrekken".

Antiterreurmaatregelen
Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld hebben nog achttien wetsontwerpen die ze voor het zomerreces door de Kamer behandeld willen zien. De oppositie eist kwaliteitsvolle debatten en degelijk werk, en wil zich daar dus nog niet toe engageren. De kwestie zorgde in verschillende commissies voor wat spanning tussen meerderheid en oppositie.

Steek naar regering Di Rupo
In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken liep de discussie echter uit de hand, tijdens de bespreking van het wetsontwerp dat het tijdelijk intrekken van identiteitskaarten moet mogelijk maken bij potentiële Syriëstrijders. Zo laakte PS'er Demeyer dat hij niet tijdig over alle teksten beschikte, waarop MR-fractieleider Ducarme reageerde dat deze regering - volgens hem anders dan onder Di Rupo - tenminste tempo aanhoudt en maatregelen treft.

Forse uithaal als reactie
Een uithaal naar zijn voorzitter die Demeyer niet pikte. Hij schoot terug met het verwijt dat de MR in de vorige legislatuur jongeren heeft "aangemoedigd om naar Syrië te vertrekken". Bij de eerste vertrekkers richting Syrië had Ducarme zich immers nog erg genuanceerd opgesteld over hun motieven.

De uithaal viel slecht bij Ducarme, die sprak van een "forse ontsporing". "Ik heb hier gewezen op een gebrek aan verantwoordelijkheidszin bij bepaalde partijen, maar zou een persoon of een partij nooit op die manier aanvallen", besloot de liberaal.

"Ik heb hier gewezen op een gebrek aan verantwoordelijkheidszin bij bepaalde partijen, maar zou een persoon of een partij nooit op die manier aanvallen"

Denis Ducarme