PS en MR: "Parallelle onderhandelingen op regionaal en federaal niveau"

Paul Magnette (PS)
PHOTO_NEWS Paul Magnette (PS)
PS en MR sturen aan op parallelle onderhandelingen voor de vorming van federale en regionale regeringen. Dat hebben de voorzitters van die partijen vanavond laten staan in het traditionele debat na de verkiezingen. De Franstalige partijvoorzitters bleven zeer voorzichtig, onder meer omdat de resultaten in Brussel (en elders) op zich laten wachten.

PS-voorzitter Paul Magnette wil "zo snel mogelijk vooruitgang maken en zo veel mogelijk parallel" werken. Volgens Magnette mogen de politieke partijen niet in de val van de N-VA trappen door snel regionale meerderheden te vormen en het federale niveau te verlammen.

"We hebben er alle belang bij om parallel te werken", zei ook MR-voorzitter Charles Michel. De meerderheden op regionaal en federaal niveau zullen vastliggen voor vijf jaar en het zou spijtig zijn mochten er onsamenhangendheden tussen de programma's zijn.

FDF-voorzitter Olivier Maingain merkte op dat veel zal afhangen van de initiatieven die aan Vlaamse kant genomen zullen worden, waar de N-VA veruit de grootse partij is. "De sleutel ligt in het noorden, veel minder in het zuiden". "Zullen de partijen daar de politieke wil hebben om de N-VA te omzeilen?", vroeg Maingain zich af.

De Franstalige groenen van Ecolo krijgen een klap. Ecolo-covoorzitster Emily Hoyos trekt zich wel op aan het goede resultaat van Groen, waarmee Ecolo één fractie vormde in de Kamer. "Als we het project van de N-VA willen doen mislukken, zullen de ecologisten op het appel zijn".

"Tijd brengt raad", besloot cdH-voorzitter Benoît Lutgen.Charles Michel (MR)
BELGA Charles Michel (MR)
Benoit Lutgen (cdH).
BELGA Benoit Lutgen (cdH).