PS en Ecolo praten met meer dan honderd leden van Waalse middenveld op zoek naar steun voor minderheidsregering

PS-voorzitter Elio Di Rupo.
Photo News PS-voorzitter Elio Di Rupo.
PS en Ecolo raadplegen morgen en vrijdag meer dan honderd spelers uit het maatschappelijk middenveld om te praten over de grote lijnen van een toekomstig Waals regeerakkoord. Die twintig krachtlijnen zijn ondertussen bekend. PS en Ecolo beschikken samen niet over een meerderheid, maar werken aan een minderheidsregering die steun zoekt in het parlement. Het blijft de vraag hoe levensvatbaar die formule is.

Onderwijsnetten, ngo's, de arbeidsorganisatie Forem of investeringsmaatschappijen als de Sogepa mogen samen met jeugdverenigingen en het fonds voor wetenschappelijk onderzoek langs gaan in het parlement van de Franse gemeenchap in Brussel (morgen) of in het Waals Parlement in Namen (op vrijdag). PS en Ecolo zullen er de eerste schets van hun krachtlijnen voorstellen. Bedoeling is dat de verschillende organisaties hun input geven, zodat die grote lijnen verder kunnen worden uitgewerkt. 

PS en Ecolo willen hun bijgewerkte krachtlijnen daarna voorleggen aan de leden van het Waals Parlement en het parlement van de Franse Gemeenschap om op die manier steun te zoeken bij parlementsleden van buiten hun partij.

Of die methode uiteindelijk tot een werkbare minderheidsregering zal leiden, blijft twijfelachtig. Uiteindelijk zal een meerderheid van het parlement wel voor een nieuwe regering moeten stemmen. En bij het cdH blijven ze er alvast bij: PS en Ecolo kunnen proberen wat ze willen, het zal volgens de partijtop niet lukken om individuele parlementsleden van de partij los te weken om steun te verlenen vanuit de oppositie. Vraag is dan ook hoe de situatie verder zal evolueren en of PS en Ecolo uiteindelijk toch bij de MR zullen uitkomen, op zoek naar een meerderheid. 

Ecolocovoorzitter Jean-Marc Nollet.
Photo News Ecolocovoorzitter Jean-Marc Nollet.

Krachtlijnen Waals regeerakkoord by Het Laatste Nieuws on Scribd
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Plots heeft Federale regering beslist dat gemeenten steden +60%pensioen van hun personeel aangeworven jaren50/60/ 70/80/90/2000 moeten betalen Wel alle Belgie gemeenten /steden waar geen federaal parlementslid zal grote tekorten hebben!!!

 • ROBERT GERTS

  En weeral zal het land geleid worden door de franstaligen! Dat men werk had gemaakt van de postjesverdeling in de federale regering! Evenveel ministers aan franstalig België is gewoon absurd! Maak een rekensom van het aantal Vlamingen, Walen en Brusselaars, en verdeel de posten aan de hand van die aantallen! Nu moeten we ons weer vooroverbuigen voor een arrogante minderheid van de Belgische bevolking! Mooi geregeld!

 • vanaeken jokke

  Frans Van Hoyweghen Vlaanderen moet besparen om te zorgen dat de Walen voldoende miljarden krijgen om niet te verhongeren en cadeautjes kunnen blijven uit delen.Dat is de Vlaamse overschot 16 miljard jaarlijks.

 • Rudy Meert

  Mijnheer Peeters. De totale begroting Vlaanderen bedraagt 42 miljard Euro, het schuldsaldo bedraagt 27 miljard Euro. Een kleine rekenfout van uwentwege maar toch het vermelden waard hoor.

 • Gilbert Vermeersch

  Verantwoordelijkheid is voor de Franstaligen gelijk aan anderen laten betalen om hun cliënteel te onderhouden. Ze zijn zo bang voor Confederatie dat ze van alles en nog wat bedenken er aan te ontsnappen om de Vlaamse miljarden/jaar stroom veilig te stellen. Eigen verantwoordelijkheid is voor hen vooral de verantwoordelijkheid van de Vlamingen.