PS eist doorlichting taxshift van regering-Michel, "nog voor start van formatie"

Photo News
De PS wil dat er een grondige doorlichting komt van de taxshift van de regering-Michel, "nog voor de vorming van een nieuwe regering van start gaat". Dat zegt de partij in een reactie op het nieuws dat het begrotingstekort dit jaar dreigt op te lopen tot 2,4 procent. De Franstalige socialisten leggen de schuld daarvoor bij het begrotingsbeleid van de regering onder leiding van Charles Michel.

Die regering heeft België met een openstaande rekening opgezadeld, zegt de PS in een persbericht. De taxshift "werd nooit gefinancierd" en kwam in de feiten neer op "een reeks cadeaus aan bedrijven, zonder dat daarvoor tegenprestaties werden geëist".

"Dit alles heeft voor een onderfinanciering van onze overheid gezorgd die de sociale zekerheid in gevaar heeft gebracht, met de meest kwetsbare sociale groepen als slachtoffers." De PS maakt van "de correctie van deze historische fout" een voorwaarde om mee te stappen in een volgende regering, luidt het in een persbericht van voorzitter Paul Magnette.

Concreet eist Magnette een grondige doorlichting van de taxshift, "nog voor de vorming van een nieuwe regering van start gaat". De partij eist ook dat de inkomsten van de overheid terug op niveau worden gebracht en dat het evenwicht in de sociale zekerheid weer hersteld wordt. "Het is uitgesloten dat de werknemers, de gepensioneerden en de patiënten daartoe een bijdrage zouden leveren. We moeten dringend praten over een belasting op kapitaal en op de inkomsten van grote bedrijven.”
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  Als de staatsschuld in werkelijkheid 20 miljard bedraagt ipv 12 miljard vertrekt de volgende regering met een extra tekort van 8 miljard en kan en zal nva de PS hiervoor aansprakelijk stellen. Logisch dus dat eerst alle lijken uit de kast vallen voor je met een nieuwe regering van start kan. Een onderzoek van de taxshift en notionele interest zou wel eens kunnen aantonen dat die gunstmaatregelen het infuus zijn voor Vlaamse bedrijven met Belgisch belastinggeld. Minstens 12 miljard!!!

 • jack vandenhende

  Ik vraag een doorlichting van het 10 jarige PAARS wanbeleid , om erachter te komen wat PS met al het verworven geld uit de grootste Belgische uitverkoop ooit , gedaan heeft .

 • Jan Boden

  Hij kan al starten met zijn eigen partij is door te lichten, want daar gebeuren veel zaken die geen daglicht kunnen verdragen.

 • vandekempen bart

  ze willen nog meer belastingen om uit te delen in henegouwen en aan hun importkiezers in brussel.

 • Raoul Rouma

  Een doorlichting kan nooit geen kwaad. Liberalen met onze Michelin heb ik nooit vertrouwen gegeven. Doet me denken aan de notionele interestaftrek van onze vriend Verafstoot. Kunnen ze eventueel verder doorlichten wat de migratiekost ons landje kost.