PS-duo Di Rupo/Magnette ontvangt morgen cdH en PVDA

PS-voorzitter Elio Di Rupo en gewezen Waals minister-president Paul Magnette ontvangen morgen in Namen om 10.30 uur het cdH en om 15 uur de PVDA in het kader van de onderhandelingen voor een meerderheid in Wallonië en de Franse Gemeenschap.

De PS is op 26 mei de grootste partij gebleven in Franstalig België. Dat betekent dat de Franstalige socialisten het initiatiefrecht hebben in zowel Wallonië als in de Franse Gemeenschap en het Brussels Gewest. In Brussel zijn het Laurette Onkelinx, de voorzitster van de Brusselse PS-federatie, en uittredend Brussels minister-president Rudi Vervoort die de gesprekken leiden. Zij ontvangen morgen DéFI en PVDA en dinsdag cdH.

Di Rupo en Magnette hebben vorige woensdag reeds met ontslagnemend premier Charles Michel en uittredend Waals minister-president Willy Borsus voor de MR en Jean-Marc Nollet en Stéphane Hazée voor Ecolo gepraat in het Waals Parlement.

CdH-voorzitter Maxime Prévot (CDH) gaat morgen om 10.30 uur samen met twee partijgenoten op de koffie bij Di Rupo en Magnette in Namen.
Photo News CdH-voorzitter Maxime Prévot (CDH) gaat morgen om 10.30 uur samen met twee partijgenoten op de koffie bij Di Rupo en Magnette in Namen.

Het cdH zakt morgen met een trio af naar de Waalse hoofdstad: partijvoorzitter Maxime Prévot, ondervoorzitster van de Waalse en Franse gemeenschapsregering Alda Greoli en Waals ondervoorzitter van de partij Jean-Paul Bastin. Voor de PVDA komen voorzitter Peter Mertens en Kamerlid Raoul Hedebouw naar Namen.

Gisterenmiddag had de voorzitster van de cdH-fractie in de Kamer, Catherine Fonck, er op RTL-TVI voor gepleit dat haar partij gezien het resultaat van de verkiezingen zou kiezen voor de oppositie. Op dezelfde zender sprak Raoul Hedebouw zich uit voor een coalitie PS-Ecolo-PTB omdat hij punten van overeenstemming tussen de drie partijen zag, onder meer rond het gratis openbaar vervoer en het huisvestingsbeleid.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Mogen wij nu ook gechoqueerd zijn omdat de PS met de extreemlinkse communisten gaat spreken ?

 • Jan Van Lint

  Wel,wel, wel ... de PS die met het extremistische PVDA gaat praten. En daar heeft Onkelinckx uiteraard geen problemen mee.

 • Peter Janssens

  Dus in Wallonië is het de grootste partij die het initiatief mag nemen, en federaal kiezen ze twee dinosaurussen? Ik begin stillaan te denken dan ze 40% van de Vlamingen buitenspel aan het zetten zijn.

 • danny janssens

  Di Rupo is op zijn gekende rustige wijze verstandig bezig een solide waalse meerderheid te vormen, terwijl BDW zijn tanden stukbijt op het vormen van een vlaamse regering. Op Waals niveau verwacht ik een regering PS, Ecolo en PTB wat tevens de basis moet vormen voor de federale regering. Voor de federale regering verwacht ik een coalitie tussen socialisten, groenen en communisten aangevuld met christendemocraten en MR. NVA, VB en VLD zijn geen betrouwbare partners of stellen onhaalbare eisen

 • Dirk Tuymans

  Pvda man...dan wettet wel zeker..! Die gaan ze ontvangen..!