PS blijft eerste Franstalige partij, PTB-GO! breekt door

BELGA
Terwijl in Vlaanderen N-VA de duidelijke winnaar van de verkiezingen is, ligt dat in Franstalig België niet zo duidelijk. De PS blijft dan wel de grootste Franstalige partij in het Waals Parlement en de Kamer, maar ziet de kloof met de MR verkleinen.

In Brussel lijkt een nek-aan-nekrace aan de gang. Ecolo wordt gehalveerd waardoor cdH opnieuw de derde Franstalige partij wordt. PTB-GO! - zoals PVDA in Franstalig België door het leven gaat - doet haar intrede in zowel de Kamer als het Waals en Brussels parlement.

In het Waals parlement haalt de PS nog nipt de 30 procent (30,32%, -2,46), maar halveert MR de kloof tot drie procent (27,12%, +3,72). Terwijl cdH op 16,14 procent verliest Ecolo maar liefst tien procent tot 8,77 procent. PTB-GO! haalt 5,63 procent en de PP van Mischaël Modrikamen 4,84 procent.

Zetel inleveren
In de Kamer zou de MR op 20 zetels blijven. Dat zijn er nog altijd vijf minder dan de PS, die één zetel moet inleveren. De cdH levert een zetel in en behoudt er acht, wat nog twee meer is dan Ecolo die van acht naar zes zakt. De FDF behouden twee zetels, terwijl PTB-GO! en PP hun intrede in de Kamer maken.

In het Brussels parlement zouden MR en PS beide 20 zetels halen door het verlies van één zetel voor de Franstalige socialisten. De FDF blijven op 11 zetels, cdH haalt er 8 (-8) en PTB*PVDA-GO! doet zijn intrede met vier zetels.

MR-voorzitter Charles Michel wees er vanavond op dat zijn partij de enige is die zowel in Wallonië als in Brussel erop vooruit gaat. In Brussel zou de FDF de derde partij worden.