PS: "Begroting opgeblazen met botox"

Ahmed Laaouej
Photo News Ahmed Laaouej
De Franstalige socialisten betwisten de interpretatie van de begroting 2017 door de federale regering. "Ze hebben de cijfers van 2017 opgeblazen met botox. Maar het dreigt snel opnieuw in te vallen, wanneer men de begrotingen 2018 en 2019 zal moeten voorbereiden", zegt PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej.

Gisteren en eergisteren stelden de premier en de ministers van Begroting en Financiën de cijfers van de begroting 2017 voor. Die zijn met een definitief structureel tekort van 1,1 procent beter dan verwacht. In 2016 was er nog een tekort van 1,8 procent. De daling verliep zo ook sneller dan geëist door Europa, die een jaarlijkse inspanning van meer dan 0,6 procent vraagt.

"Niemand kan onze resultaten betwisten, met een tekort gedeeld door drie in slechts drie jaar", zei begrotingsminister Sophie Wilmès. Ze sprak over de beste resultaten sinds de financiële crisis van 2008, gedragen door het terugdringen van de overheidsuitgaven en de economische relance.

Laaouej veegt die verklaringen van tafel: "Dit zijn luidruchtige verklaringen die niemand bedotten". De verbetering in 2017 is volgens de PS'er onder meer te danken aan een hoger aantal voorafbetalingen van de vennootschapsbelasting. En dat werd veroorzaakt door de hogere boetes die financiënminister Johan Van Overtveldt besliste voor bedrijven en zelfstandigen die niet of onvoldoende vooraf betalen. De winst vorig jaar dreigt zo een tekort te worden dit jaar, aldus Laaouej. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dan Midden

  Staatsschuld onder Elio is enorm toegenomen dus P$ zou beter zwijgen in deze materie! Migratiebeleid van dezelfde P$ heeft Belgie al 72 miljard gekost de afgelopen 25 jaar dus hebben ze een enorme verantwoordelijkheid mbt de schuld! Ook de P$ was "rijkelijk" vertegenwoordigd in de raden van bestuur van alle banken die nadien "gered" moesten worden. Banken waar ze geen zitjes hadden moesten niet gered worden! Oorzakelijk verband?

 • vanaeken jokke

  Van kleuters kent gij ook helemaal niks alleen maar zagen over de socialisten dat die zo geweldig presteren hé Tom Faes.1,een kleuter is zoals gij tussen 4 en 6 jaar en een 12 jarige is een puber tot 16 jaar Tom.2 Tom een puber kent zijn aardrijkskunde en weet dat Vilvoorde tegen Brussel ligt.3 de burgemeester is daar een socialist en het enige dat die doen is hun zakken vol graaien.

 • william Masson

  Hoeveel was de positieve bijdrage van het Waalse en Brusselse gewest ?

 • dominique castelein

  een begroting is de som van de deelstaten,met het negatief resultaat van het franstalige gewest moet rekening gehouden worden en dat is de oorzaak van die negatieve cijfers,die socialist is daar goed op de hoogte van,eenmaal een onafhankelijk Vlaanderen zullen we deze problemen niet meer kennen,na 2020 zal Vlaanderen 6,5 miljard Euro niet langer moeten transfereren naar het franstalig gewest ,we zullen dan wel zien wat er dan zal gebeuren

 • Karel De Keizer

  En maar leuteren over het begrotingstekort. Maar dat die leuterende burgers ook maar iets zouden toegeven op verkregen premies, kortingen, aftrokken, bonussen, cheques, tegemoetkomgen, tussenkomsten, pensioenleeftijd, werktijdverlenging … etc etc … om van infrastructuur nog maar te zwijgen, leuteren ze er niet bij.