Provincies vinden Bourgeois' groenboek interne staatshervorming maar niets

Het groenboek van Bourgeois kan dus niet op veel bijval rekenen.
UNKNOWN Het groenboek van Bourgeois kan dus niet op veel bijval rekenen.
De Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP) reageert erg kritisch op het groenboek interne staatshervorming van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA), dat de Vlaamse regering vrijdag goedkeurde. Het lijkt op "veranderen om te veranderen", in plaats van te streven naar meer efficiëntie, klinkt het.

De VVP vindt in het groenboek naar eigen zeggen "geen aanwijzigingen dat het debat gevoerd zal worden op basis van een streven naar meer efficiëntie en effectiviteit of meer kwaliteit van het overheidsbeleid". De provincies hekelen dat het groenboek vooral op het afslanken van de provinciebesturen gericht is en dat de gemeenten en de Vlaamse overheid buiten schot blijven.
 
"We zijn niet te beroerd om de werking van het provinciaal niveau kritisch onder de loep houden, maar vinden dat dit ook moet gebeuren door de gemeenten en de Vlaamse overheid", zegt Hilde Bruggeman, voorzitter van de VVP.
 
Volgens de provincies wordt de discussie niet meer inhoudelijk gevoerd, maar is ze vervallen in een "louter politiek debat" dat sterk lijkt op "veranderen om te veranderen". "De ordewoorden efficiëntie en effectiviteit worden in het groenboek uitgehold", klinkt het nog.
"De VVP vindt dan ook dat het groenboek geen goed en een onvolledig uitgangspunt is om te komen tot een interne Vlaamse staatshervorming", besluit het persbericht. (belga/ypu)