Protocol sekswerkers: wegwerpbare lakens en mondmasker verplicht

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Sekswerkers en hun cliënten zullen zich aan enkele strikte hygiënemaatregelen moeten houden voor het uitoefenen van hun beroep. Een mondmaskers dragen wordt verplicht voor zowel de sekswerkers als de cliënten en er moeten wegwerpbare lakens worden gebruikt. Dat blijkt uit een voorstel van het protocol voor sekswerkers dat het Belgische sekswerkerscollectief UTSOPI heeft gepubliceerd op haar website.

Sekswerkerscollectief UTSOPI laat verstaan dat het om een voorstel van het protocol gaat dat werd gevalideerd door de experts van de GEES, maar dat op dit ogenblik nog gevalideerd moet worden door minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's Denis Ducarme (MR).

Netheid is enorm belangrijk voor de sekswerkers, omdat lichamelijk contact nu eenmaal onvermijdelijk is. Op de plekken waar de seks zich afspeelt moet worden gewerkt met wegwerpbare lakens. Wat de matrasbedekking betreft wordt gevraagd systematisch de lakens te verwisselen, en te wassen op 60 graden, of lakens van polyurethaan gebruiken, en deze na de seks iedere keer te desinfecteren.

Contact van mond op mond wordt verboden en dus moet een wegwerp- of stoffen mondmasker gedragen worden door zowel sekswerker als klant. Voor orale seks wordt wel een uitzondering gemaakt. In dat geval is het gebruik van een condoom of beflapje aangeraden.
 "Alle contact van speeksel, kussen en gezicht-tegen-gezicht in seksuele handelingen moet worden vermeden. Genitale sappen vormen geen gevaar op infectie met Covid-19, maar seksuele organen die met de hand werden aangeraakt kunnen het virus wel dragen", staat te lezen in het voorstel.

Tests

Voor en na elke dienstverlening en na de eventuele geldtransactie moeten cliënten en sekswerkers hun handen en gezicht wassen. Waar mogelijk wordt zelfs gevraagd dat er een douche wordt genomen door beiden voor de dienstverlening. Na orale seks moeten gezichten en lichaamsdelen die in contact zijn gekomen met elkaar eveneens gewassen worden met water en zeep. Vrouwelijke intieme zones worden enkel met water gewassen om andere infecties te vermijden.

Over het testen van sekswerkers op Covid-19 wordt ook duidelijkheid verschaft. Er worden twee redenen gegeven waarom systematische en regelmatige tests op Covid-19 voor sekswerkers die geen symptomen vertonen niet is aangeraden. "Het percentage valse negatieven en de negatieve resultaten zouden een vals gevoel van veiligheid geven en kunnen leiden tot het minder in acht nemen van het protocol of gebruik van materiaal", klinkt het.

Een heldere communicatie is daarom aangewezen. Posters en flyers met daarop het protocol moeten worden opgehangen en uitgedeeld. Zo moeten advertentiesites een banner met informatie toevoegen en kan medisch personeel de sekswerkers informeren over de richtlijnen en het gebruik van de juiste materialen. In het opzicht van een heldere communicatie worden de sekswerkers ten slotte aangemoedigd om de gezondheidstoestand van hun cliënten na te gaan via een korte vragenlijst. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stephan Chef

  Zal eens fameus mee gelachen worden en wie gaat dat controleren. Wat met privé sexwerkers, die zelfs tijdens de lockdown hun klanten ontvingen.

 • Paul Keulemans

  Mondkapje en 1.5 meter afstand, benieuwd wat de oplossing gaat zijn om er toch enige vreugde aan te beleven. We gan het hopelijk ergens eens lezen !

 • Joske Zeeuw

  Contact tracing zal interessant worden in die sector. Iedereen zijn telefoonnr, adres en echte naam achterlaten bij de sexwerkers.

 • Frans Van Hoyweghen

  En wie gaat dat allemaal controleren, politie.