Protestwake in Brussel voor vluchtelingen: "Zeggen dat we volzet zijn, is een leugen"

Op de vooravond van Wereldvluchtelingendag heeft vandaag een honderdtal mensen deelgenomen aan een protestwake voor de Brusselse Begijnhofkerk. Ze herdachten de migranten die tijdens hun oversteek naar Europa zijn verdronken.

"Meer vluchtelingen dan tijdens Tweede Wereldoorlog"
Een lijst van 100 meter lang met de namen van 17.306 migranten die tussen 1993 en 2013 het leven lieten op de Middellandse Zee, werd ontrold van aan het altaar van de kerk tot buiten. "In 2015 tellen we 51 miljoen vluchtelingen wereldwijd, of meer dan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van hen blijft 91 procent in de ontwikkelingslanden, terwijl maar 9 procent in het Noorden aankomt. In België werden er in 2014 8.540 geregulariseerd. Zeggen dat we volzet zijn, is een leugen", zei de pastoor van de Begijnhofkerk, Daniel Alliet.

"Fort Europa"
"Honderdduizenden slaven zijn destijds verdronken tijdens de Atlantische oversteek. De nieuwe slaven van vandaag, die nog steeds op zee verdrinken, worden bij ons gebruikt voor zwartwerk. Ze zijn flexibel en goedkoop. De smokkelaars zijn niet de verantwoordelijken voor deze toestand, maar ze zijn het gevolg van het migratiebeleid van het fort Europa, dat er alles aan doet om de poorten dicht te houden in plaats van te strijden tegen het onrecht aan de basis van deze mensenhandel", zei hij nog.