Protestactie gepland tegen strengere regels rond inkomensgarantie voor ouderen

Het protest is gericht tegen minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.
Photo News Het protest is gericht tegen minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.
Volgende maandag is er om 10 uur een actie gepland aan het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine tegen de strengere regels bij de inkomensgarantie voor ouderen. De actie gaat uit van het Franstalige burgercollectief ‘Bende van Razende Ouderen’ (Gang des vieux en colère; nvdr) en van de Liga voor Mensenrechten. 

De inkomensgarantie voor ouderen (IGO) is een extra uitkering voor 65-plussers die niet over voldoende financiële middelen beschikken. Sinds midden vorig jaar zijn de voorwaarden om van die uitkering te kunnen genieten strenger geworden en de controles eenvoudiger. 

De meer dan 100.000 Belgen die een IGO ontvangen moeten het voortaan op voorhand laten weten als ze langer dan 21 dagen van huis zijn, ook al blijven ze in België. Voor een verblijf in het buitenland moet men de Pensioendienst altijd op voorhand verwittigen. 

Maandag zouden zo'n 200 mensen aan de actie deelnemen, waaronder de afgevaardigden van vakbonden en armoedeverenigingen. Een delegatie voorziet een ontmoeting met het kabinet. "Een persoon die verkleed is als postbode zal minister Bacquelaine komen controleren", legt Sébastien Gratoir van de Mensenrechtenliga uit.
Eind januari lieten de organisaties al eens hun ongenoegen blijken over de strengere regels.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ken Grootjans

  Controles zeker behouden, maar meldingsplicht vanaf 1 week. Meldingsplicht wil niet zeggen dat men niet weg mag. Ook voor de aangetekende brief moet men niet thuis blijven, je kan die nadien afhalen op postkantoor. Voor werkenden, ziekteverlof is het systeem veel strenger. Meldingsplicht vanaf 1 dag en beschikbaar voor controle, om 't even waar. Privacy? Mag het niet geweten zijn dat men eigenlijk in Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko, ... verblijft?

 • Anna Pauels

  Ik sta volledig achter meer controle, is vaak nodig. Maar ook bij rijkere zelfstandigen zou er eens controle mogen uitgevoerd worden, en deze blijft uit. Daar spreekt niemand over.

 • Dan Midden

  IGO'ers mag/moet men dagelijks controleren net zoals leefloners en doppers. Iedereen kent wel 1 of andere persoon die ermee sjoemelt dus extra controle is nodig. Ikzelf was onlangs 3 maand op ziekteverlof wegens operatie en heb geen enkele keer controle gehad? Voor mij mochten die wekelijks langskomen, lijkt me niet meer als normaal aangezien ik betaald werd om niets te doen.

 • Mierke Mierlala

  Als je écht zo weinig inkomen hebt, dan heb je geen geld om op vakantie te gaan. In binnen-of buitenland.

 • Danni Van Driessche

  Zo gaat dat in België, mensen nog dieper duwen. Maar het groeipakket “ vroeger kindergeld “ moet men niet meer werken. In België wonen is al voldoende. Wat maken ze er toch een potje van