Protest van de ‘gele hesjes’ in 27 foto’s: zo hevig ging het eraan toe in Brussel

Het raam van een Belfius-kantoor ging aan diggelen, ook een agent kreeg het hard te verduren.
Belga Het raam van een Belfius-kantoor ging aan diggelen, ook een agent kreeg het hard te verduren.
De politie heeft naar aanleiding van de actie van de ‘gele hesjes’ enkele honderden betogers opgepakt. Dat meldt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. In totaal waren er volgens de politie zo'n duizend betogers naar Brussel afgezakt. Een deel van die betogers trok via de kleine ring en de Albert II-laan naar Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, ze werden daarbij achtervolgd door de politie. Rond 17 uur leek de rust grotendeels weergekeerd, al zwierven kleine groepjes nog rond in de omgeving van de Wetstraat en pakte de politie her en der nog mensen op. Aan de hand van de 25 foto’s in dit artikel ziet u hoe stevig het er de hele dag aan toeging.
AFP

Al sinds deze ochtend was de Brusselse politie massaal op het terrein aanwezig om de acties van de 'gele hesjes' in goede banen te leiden. In de verschillende treinstations en in de Europese wijk werden voor 11 uur al een 50-tal personen opgepakt die kwaad in de zin leken te hebben.

AFP
Photo News

Rond 11 uur verzamelden de actievoerders zich dan in drie groepen. Eén daarvan dook op aan het Jubelpark, van daaruit werd geprobeerd het Schumanplein te bereiken. Ze zagen die pogingen verhinderd door de politie en trokken dan maar via de Wetstraat naar de kleine Brusselse ring.

Photo News
Photo News

Intussen hadden zich op die kleine Brusselse ring al twee andere groepen actievoerders bij elkaar gevoegd. Zij hadden eerst geprobeerd om via de Wetstraat en vervolgens via de Belliardstraat het Schumanplein te bereiken. In de Montoyerstraat kwam het tot een eerste confrontatie met de politie. Daarna keerden de actievoerders terug naar de kleine ring, waar ze zich voegden bij de groep die van het Jubelpark kwam. In totaal waren er toen een 1000-tal 'gele hesjes' verzameld.

REUTERS
Photo News

Die werden door de politie ingesloten in twee groepen, één ter hoogte van de Lambermontstraat en een tweede even verderop aan de Amerikaanse ambassade. Van die tweede groep maakte zich een aantal actievoerders los: zij trokken via de kleine ring in de richting van de Nieuwstraat en vervolgens naar Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek.

REUTERS
Photo News

Aan de Lambermontstraat kwam het intussen opnieuw tot gewelddadige confrontaties tussen 'gele hesjes' en de politie. De actievoerders bekogelden de politie herhaaldelijk met verfbommen, stenen en andere projectielen, de politie riposteerde met traangas en het waterkanon. Uiteindelijk werd een groot deel van de 'gele hesjes' in die groep administratief aangehouden. Volgens de politie ging het om enkele honderden mensen. 

Photo News
Photo News

Ook een deel van de groep die naar Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node was getrokken, werd gearresteerd. De rest werd uit elkaar gejaagd.

Gele Hesjes Brussel.
Baert Marc Gele Hesjes Brussel.
Baert Marc
Baert Marc
Baert Marc
Baert Marc
Baert Marc
Baert Marc
Baert Marc
Baert Marc
AP
Photo News
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rino van Hugten

  Tja als nooit geluisterd wordt naar de mensen ontaard het uiteindelijk in geweld kijk naar de geschiedenis ik sta hier niet van te kijken het gebeurt overal zo geef je de politie de reden om nog harder op te treden en van de andere kant roep je zo escalatie op we zijn tenslotte geen domme kleine kinderen meer die je hun hele leven lang iets wijs kunt maken de regeringen lossen t altyd op met geweld kijk naar de oorlogen

 • Steve Temmerman

  Was op het schumanplein,werden aangevallen door de politie en 4u administratief aangehouden...openbare ordeverstoring?terwijl ik niks heb misdaan, had geen stenen of gasmasker bij...het was erg heel erg!!!Ik moest mijn hesje afdoen en op de trein gezet met anonieme politie,kom niet meer naar Brussel zeiden ze,of ik ben er bij...Ben onder de indruk wordt vervolgd

 • Ali Bej

  Sorry mensen maar dit gaat er dik over!!! Als ik dit zo zie, mag van mij de brandstof opslagen want de koste van het vandalisme is ongezien!!!

 • flip van morgen

  Hoge tijd dat er harder word opgetreden tegen die amok makers.

 • Bart Daems

  Iemand die politie aanvalt, of de vandaal uithangt verliest wat mij betreft al zijn rechten. Hardhandig aanpakken is volgens mij de enige manier om geweld te bestrijden.