Protest tegen Israël draait uit op rellen in Antwerpen

De slogan 'yes we can' verwijst naar het credo van Barack Obama.
UNKNOWN De slogan 'yes we can' verwijst naar het credo van Barack Obama.

De protestactie die de Arabisch Europese Liga (AEL) in Borgerhout op poten had gezet tegen de bombardementen in de Gazastrook, is uit de hand gelopen. Na de ontbinding van de manifestatie trokken betogers naar de joodse wijk in Antwerpen, waar rellen met de politie ontstonden. Vooral autoruiten moesten eraan geloven, maar ook trams en bussen werden aangevallen.

Protest
De Arabisch Europese Liga hield vanaf 14 uur een protestactie in de Kerkstraat in Borgerhout. De manifestanten eisten de onmiddellijke stopzetting van de bombardementen in de Gazastrook en van het geweld tegen de burgerbevolking. Al tijdens de manifestatie in Borgerhout was er af en toe een verhit moment.

Joodse wijk
De situatie liep pas echt uit de hand toen de manifestatie omstreeks 15.15 uur werd ontbonden. Een groep betogers trok daarop naar de joodse wijk in Antwerpen. De politie had die wijk volledig afgesloten, waarop er een kat-en-muisspel ontstond. De situatie dreigde uit de hand te lopen, en omstreeks 15.25 uur kwam de politie met steeds meer manschappen ter plaatse om de manifestanten uit elkaar te drijven. Rond 16 uur verplaatsten de relletjes zich weer naar Borgerhout, meer bepaald de buurt van de Turnhoutsebaan.

Vernielingen
De betogers richtten heel wat vernielingen aan. Vooral autoruiten moesten eraan geloven, maar ook trams en bussen werden aangevallen. De Lijn leidt daarom alle bussen en trams op de as Turnhoutsebaan-Carnotstraat-Rooseveltplaats om.

Joodse gemeenschap
In de Joodse gemeenschap heerst er grote ongerustheid. In Antwerpen hebben Joden schrik om op straat te komen, en ook in Brussel vreest men dat de situatie uit de hand gaat lopen. (belga/sam)

De betoging begon vreedzaam, maar liep uit de hand.
UNKNOWN De betoging begon vreedzaam, maar liep uit de hand.
Verscheidene autoruiten sneuvelden.
UNKNOWN Verscheidene autoruiten sneuvelden.
Ook in Brussel kwam veel volk op straat.
UNKNOWN Ook in Brussel kwam veel volk op straat.