Protest in vijf Vlaamse steden en Brussel tegen pensioenplannen van regering

Een archieffoto van een 'Mars voor waardige pensioenen'.
Photo News Een archieffoto van een 'Mars voor waardige pensioenen'.
De drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB gaan op 2 oktober regionale acties houden tegen de pensioenplannen van de federale regering. In Vlaanderen wordt in vijf steden gemanifesteerd, net als in Brussel.

De acties zijn gepland in Antwerpen, Hasselt, Gent, Kortrijk en Leuven, telkens vanaf 10 of 11 uur. In Antwerpen wordt gestart aan de Leopold De Waelplaats en geëindigd op de Groenplaats. In Gent en Hasselt vinden er acties plaats aan het station. In Leuven verzamelt het vakbondsfront aan Het Depot op het Martelarenplein. De West-Vlamingen kunnen terecht in de Keer der Vlamingenstraat in Kortrijk.

In Brussel start om 10 uur een manifestatie aan het Albertinaplein. De bonden verwachten er meer dan 10.000 manifestanten. Een menselijke ketting zal ook het parlement omsluiten.

De manifestatie is gericht tegen de plannen van de regering om het SWT-stelsel -het vroegere brugpensioen- terug te schroeven en te snijden in de pensioenen voor de zware beroepen. Ook de pensioenleeftijd van 67 jaar is een doorn in het oog, de bonden willen de lat op 65 jaar houden.

"Wie vroeger stopt omdat hij/zij zwaar werk heeft gedaan, lijdt zwaar pensioenverlies als de regering haar plan doorvoert", klinkt het bij ABVV Antwerpen. "Dat verlies loopt van 56 euro (voor het minimumpensioen) op tot 353 euro per maand (voor het hoogste pensioen). Bovendien tellen periodes van zwaar werk uit het verleden slechts mee voor maximum tien jaar én alleen als je nog actief bent in dat zwaar beroep bij dezelfde werkgever. Werknemers die 30 jaar lang een zwaar beroep uitoefenden vóór 2020 kunnen met andere woorden hoogstens enkele maanden vroeger met pensioen."
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • evert messiaen

  allemaal een zelfde pensioen en gedaan met zeveren en jaloezie. we betalen voor het pensioen van een ander en sparen niet voor een eigen pensioen, dus waarom al die verschillen??? heb het nooit begrepen. iemand die veel verdient kan veel sparen en uitgeven en krijgt dan nog eens veel te veel pensioen. iemand die niet kan sparen en geen eigen huis kan betalen, die krijgt een laag pensioen. makes sense. Mens zou bang zijn om oud te worden

 • vanaeken jokke

  Edgard Gielis die indexsprong van deze regering zijt ge niet vergeten.Ik ben de VERDOKEN indexsprong van Elio ook niet vergeten hij deed het veel heimelijker.Maandelijkse afhouding is omhoog gegaan en maandelijks NETTO bedrag is omhoog gegaan niks vermindering belastingen Raf Peeters.De linkse correcte hebben 33 jaar aan de pensioenen gezeten nooit iets voor de PRIVÉ gedaan alles naar de ambetantenaren door geschoven die maandelijks staan te bleiten dat ze hun heilige huisjes afbreken.

 • raf peeters

  @Pierre Van Den Wijngaert ,kijk je staat eens na,je hebt niks opslag ,de maandelijkse afhouding belasting hebben ze verminderd ,meer pensioen ,zeer zeker niet.

 • Edgard Gielis

  pierre van de wijngaert waar haalt u die opslag drie maal deze jaar juist index omdat het verkiezingen zijn in 2015 is die afgepakt door BART DE WEVER in de vorm van een indexsprong

 • Christian Alex

  Ik wens niet bij te dragen aan pensioenen waarvoor niet bijgedragen werd, maar daar heeft de regering geen oren naar: het blijft wat rommelen in de marge. 15 miljard € pensioenen, dat is ongeveer een derde van de totale pensioenuitgaven betreft 'gelijkgestelde periodes'.