Protest in treinstations voor Irakese vluchtelingen

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Amnesty International houden morgen een protestactie in de treinstations van Brussel-Centraal, Antwerpen-Berchem en Leuven. Ze willen dat België meer onderneemt om Iraakse vluchtelingen naar hier te halen en te beschermen.

Reuzengrote foto's
De actievoerders gaan reuzengrote foto's van Iraakse fotografen in de treinstations hangen. Hiermee vragen ze de Belgische overheid om bij omvangrijke vluchtelingencrisissen hun beleid meer af te stemmen op die van andere Europese landen zoals Nederland, Zweden en Verenigd Koninkrijk.

Voordelen
De 'gecontroleerde vluchtelingenmigratie' biedt heel wat voordelen. Zo krijgen de vluchtelingen een veilige reis, verlaagt het de druk op landen die te veel vluchtelingen moeten opvangen en dijkt het mensensmokkel in.

Irak
De grootste vluchtelingencrisis speelt zich af in Irak. Daar zijn vier miljoen Irakezen uit hun huis verjaagd door de oorlog. Slechts vier procent van deze vluchtelingenstroom bereikt Europa. Daar staat hun een moeizame asielprocedure te wachten, zonder zekerheid op een verblijf. (belga/svm)