Projectontwikkelaar Land Invest Group zette privédetectives in om journalisten Apache te schaduwen

Beeld ter illustratie.
Getty Images Beeld ter illustratie.
De Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group heeft privédetectives ingeschakeld om journalisten van de nieuwssite Apache te schaduwen. Dat meldt Apache zelf op zijn website. Land Invest Group zou 60.000 euro hebben uitgegeven aan de privédetectives.

Apache zegt van vier verschillende bronnen te hebben vernomen dat de privédetectives werden ingehuurd. Dat gebeurde nadat de nieuwssite had bericht over de omstreden bouwvergunning voor de Lins Tower op de Tunnelplaats. Het gaat om een dossier waarover Apache uitvoerig heeft bericht. De stad zou de bouwpromotor zelf hebben gevraagd om lucratieve hoogbouw neer te zetten op een terrein dat, met miljoenen euro winst, twee keer zou zijn verkocht op dezelfde dag. 

Gefotografeerd

De nieuwssite beschrijft vandaag onder meer hoe een van Apaches bronnen door Erik Van der Paal van Land Invest Group geconfronteerd werd met een foto. Daarop is de bron samen met journalisten van Apache te zien, tijdens een gesprek dat in oktober 2016 plaatsvond in een Schotense brasserie. Ook minstens één andere bron zou in die periode door privédetectives gevolgd zijn. Twee andere bronnen zeggen nog dat privédetectives werden ingeschakeld om journalisten van Apache te schaduwen.

Erik Van der Paal wil de informatie bevestigen noch ontkennen. "Laten we zeggen dat jullie niet veel argumenten hebben om - indien het waar mocht zijn - om daartegen te protesteren", zegt hij wel aan Apache.

Het gaat om een fundamentele inbreuk op het bronnengeheim. Het raakt de kern van journalistiek

Pol Deltour

“Hallucinant”

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) reageert ontzet op de feiten. "Dit is hallucinant", zegt nationaal secretaris Pol Deltour. "Het gaat om een fundamentele inbreuk op het bronnengeheim. Het raakt de kern van journalistiek." De VVJ onderzoekt of ze juridische stappen kan nemen.

Als de journalisten van Apache inderdaad geschaduwd werden door privédetectives, dan is dat een “zeer ernstige zaak”, klinkt het ook bij Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). “Persvrijheid is fundamenteel en moet te allen tijde worden gerespecteerd. Onafhankelijke journalistiek is onmogelijk zonder respect voor het bronnengeheim”, stelt hij via zijn woordvoerder.

“Ik reken erop dat VVJ haar werk doet, en dit grondig onderzoekt”, aldus de minister nog.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Waarom is de nva(er) Rob Envelop zo plotseling vertrokken ? Awel De Wever weet het antwoord .

 • Gerry Cle

  Land Invest Group hoeft zich geen zorgen te maken. De Lins tower deal is rechtstreeks met De Wever afgesproken (bij een cola light). Het gerecht MAG dus niet tussenkomen.

 • luc vanessa

  het belang van het kapitaal , dan hun eigen zakken , dan het partij belang en dan de burger voor alles te betalen ! dank u N-VA

 • Peter Hegge

  De bende van de N-VA was op pad. Streven geen Vlaanderen na maar een schurkenstaat.