Project met zonnepanelen haalt in Kortrijk 250.000 euro in twee uur op
Foto Henk Deleu
Henk Deleu Foto Henk Deleu
Het coöperatief project om zonnepanelen te installeren op de stadsgebouwen in Kortrijk heeft in twee uur tijd 250.000 euro opgehaald. De stad Kortrijk ging daarvoor in zee met de energiecoöperatieve Beauvent.

Met de lancering van het zonnedelenproject in Kortrijk zal de stad meer dan 3.500 zonnepanelen installeren op de stadsgebouwen. Daarmee zal jaarlijks meer dan 950.000 groene kilowattuur lokaal geproduceerd worden. Dat is goed voor het jaarlijks verbruik van 270 gezinnen.

Inwoners van Kortrijk konden vanaf 9 uur intekenen in een eerste schijf om één of meerdere zonnedelen te kopen. Na amper acht minuten stond de teller al op 100.000 euro. Twee uur later werd het beoogde budget van 250.000 euro gehaald.

1 miljoen is einddoel
Wie intekende, kon maximum vijf aandelen van 250 euro kopen. Er volgen nog aankoopschijven, want voor de 3.500 zonnepanelen wordt in totaal 1 miljoen euro gezocht. Een win-winsituatie, want op die manier kan Kortrijk een stap zetten richting een energievriendelijk beleid. 

De investeerders krijgen dan weer een mooi rendement op hun aandelen, tot maximaal 6 procent op jaarbasis. Bijkomend voordeel is dat mensen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen -zoals bewoners van een appartement- alsnog mee kunnen profiteren van een investering in groene energie.

"67% kocht maximum"
De coöperatieve gaat zelf op zoek naar gebouwen waar zonnepanelen kunnen geplaatst worden. "Mensen konden voor minimum 250 euro instappen en maximum voor 1.250 euro. De geïnteresseerden kochten gemiddeld 3,9 aandelen per persoon. 67 procent van de investeerders kocht zelfs meteen het maximum van vijf aandelen."

"In maart volgt de volgende fase. We halen in het totaal één miljoen euro op. Zo zet Kortrijk haar ambitie bij om tegen 2030 volledig energieneutraal te zijn", aldus bevoegd schepen Arne Vandendriessche (Open Vld).
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Vanovermeire

  Het is vooral de leverancier van die panelen die rijker wordt. Een Nederlander waarschijnlijk ?

 • herman van cauter

  @ Hannes : nee, prosumentendiefstal is er enkel voor particulieren, niet voor zelfstandigen, firma's, gemeenten,... ! Wat dacht je, je leeft wel in België waar enkel de werkman gepluimd wordt !

 • Joske Martens

  Energieneutraal? als men 's nachts en bij donkere dagen geen elektriciteit verbruikt ja.

 • bart van camp

  Top! Geweldig idee!

 • Daniel Corstjens

  Uw rendement van 6% ben je zo weer kwijt aan de stijgende stroom prijzen!