Professor wil af van stoeprokers: "Enkel op 10 meter van terras of inkom"

Thinkstock
“Als we echt rookvrije cafés en ziekenhuizen willen, dan moeten we ook af van roken op de stoep of aan de inkomhal”, zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). “Hoe meer stoeprokers, hoe meer schadelijke rook er binnenwaait”, zegt hij in Het Nieuwsblad.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nu er op openbare plaatsen niet meer gerookt mag worden, stijgt het aantal stoeprokers. “Waar ze wel nog mogen roken, creëren ze een rookwolk waar bezoekers heen moeten. Dat is vervelend en schaadt de gezondheid van niet-rokers”, zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde en directeur Onderzoek bij Idewe, dienst die 35.000 werkgevers in België begeleidt rond gezondheid op het werk.

In cafés is volgens Godderis de concentratie aan nicotine en fijn stof met negentig procent gedaald tegenover de cijfers voor het rookverbod in de horeca. De laatste tien procent wijdt hij aan stoeprokers, die zorgen dat schadelijke rook binnenwaait. "Hetzelfde geldt aan de inkomhallen van bedrijven en ziekenhuizen", zegt Godderis.

“Cafés, bedrijven en ziekenhuizen doen er dan ook goed aan rokers minstens tien meter weg te houden van de ingang of het terras”, aldus de professor.

"Geen draagvlak voor overdreven aanpak"

Het pleidooi van Godderis valt in slechte aarde bij Horeca Vlaanderen. "Betuttelend en een stap te ver", reageert woordvoerder Gerrit Budts.

De sectororganisatie rekent op de hoffelijkheid en enig gezond verstand. "Ga wat verder staan op het terras of doof je sigaret als er vlakbij iemand begint te eten. Iedereen is welkom in de horeca." Kom op tegen Kanker volgt die gedachtegang. "Je moet de rokers meekrijgen en voor een overdreven aanpak is geen draagvlak", klinkt het daar.

"Nogmaals zware klappen"
Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is het helemaal niet eens met het voorstel. "De impact van het rookverbod in cafés was groot. Heel wat horecazaken gingen failliet of werden stopgezet in de jaren nadien. Verbieden om buiten of op het terras te roken, zal de horecasector nogmaals zware klappen toedienen", weet voorzitster Christine Mattheeuws. "Dan zullen nog meer rokende klanten veel vaker thuis blijven, waar ze wel nog een sigaret mogen opsteken. Daarmee is het welletjes geweest. Iemand die op café of restaurant gaat en rookt, mag dat toch nog ergens doen."

Om het roken te ontmoedigen, gelooft het NSZ meer in doorgedreven sensibilisering. Door herhaaldelijk op de schadelijke gevolgen van het roken te wijzen en te werken met schokkende verhalen, afbeeldingen en video's zullen meer rokers de sigaret achterwege laten.

Vorige week besliste AZ Groeninge in Kortrijk om roken enkel nog in afgelegen zones toe te laten en ook het UZ Gent werkt met “bushokjes” op een afstand van de belangrijke ingangen.

thinkstock146 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Rogge

  Goed idee, niets zo vervelend als een roker die het tafeltje naat je zit

 • Leen Dobbelaer

  help ik ben zwaar depressief van: ALLE wetten regels die de laatste jaren van kracht zijn geworden! Mensen toch, besef dat we ALLEN maar de luis op de pels zijn, herinner je nog: brood en spelen, of: hou jij ze dom wij zullen ze melken.Dat is dan alvast gelukt, toch wat betreft het dom zijn, oh ja, en vergeet de kliklijn niet hé!!

 • Louis Larondelle

  Degene die wil roken laat die roken wat een gezeik.Die wat er niet tegen kan gaat maar ergens anders zitten; Je mag dit niet meer en dat ook niet; Laat ieder met rust.

 • Kjenta Geirnaert

  Als studenten niet meer mogen roken voor de les, gaan er gewoon nog meer niet naar de les gaan. Wat is het nut om je verder te stellen.

 • Mario Bocque

  Het is gewoon een heksenjacht geworden zoals in de middeleeuwen.Ondertussen stoot de industrie massa's stinkende vervuilende stoffen in de lucht. Ga maar eens iets drinken in de omgeving van de Amylum in Aalst. En dan gaan ze kappen op de rokers die een sigaretje roken in open lucht. Man, man man ! Zielige bende !