Professor UHasselt: "Fuseer alle Limburgse gemeenten tot 'stad Limburg"

Borgerhoff
Opmerkelijk voorstel van UHasselt-professor Lode Vereeck op de voorpagina van Het Belang van Limburg: fuseer alle 42 gemeenten uit de provincie tot één grote 'stad Limburg'. Die nieuwe en grootste stad van Vlaanderen zou zo 600 miljoen uit het gemeentefonds krijgen. Om de eigenheid van de provincie te bewaren, zouden er in ruil 42 districten moeten komen naar Antwerps model.

Vandaag ontvangen alle 42 Limburgse gemeenten samen 240 miljoen euro uit het Vlaams gemeentefonds. Als alle gemeenten zouden samengaan, goed voor meer dan 850.000 inwoners, zou dat stijgen met 361 miljoen euro naar maar liefst 600 miljoen euro. Dat komt omdat grote steden automatisch meer subsidies krijgen. Als de 42 gemeenten zouden fuseren naar 14 gemeenten - volgens de politiezones -stijgt het bedrag met 61 miljoen euro, bij een fusie naar drie steden - volgens de kiesdistricten Hasselt, Maaseik en Tongeren - met 337 miljoen euro.

Vereeck, professor Overheidsfinanciën aan de UHasselt, pleit ervoor één stadsbestuur te installeren met 42 nieuwe districtsraden, -burgemeesters en -schepenen, zoals ook de stad Antwerpen al kent.

Of het ooit echt zo ver komt, blijft koffiedik kijken. Op 1 januari fuseren alvast de gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek tot Oudsbergen en Overpelt en Neerpelt tot Pelt.
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jack vandenhende

  Daar zal CD&V niet om lachen .

 • Luc Deville

  Fuseert alle universiteiten in Vlaanderen. Grote besparingen mogelijk door het verminderen van het aantal professoren.

 • Carl Vangenechten

  Fuseer eerst Belgisch en Nederlands Limburg.

 • Gerry Cle

  Heel Limburg beschouwen als één stad is absurd. De gemeenteraadsverkiezingen zullen nog meer lijken op Vlaamse en federale verkiezingen. Het zal zeker de 'kloof met de burger' niet verkleinen. Schaf dan ineens alle gemeentes af zodat er alleen 5 provincies overblijven met districtsraden. Als het ENIGE voordeel is dat Limburg meer subsidies zal krijgen kan men ook gewoon het systeem van subsidiëring veranderen.

 • Ludwig Vanden Boer

  Hij heeft in feite gelijk. Waarom moeten hier zoveel baronieën zijn met van die onbeheerste dictators die tegen wil en dank hun zin doordrijven en vooral niet accepteren dat iemand een ander gedacht heeft. Ik vind het gedacht van de drie steden het beste. Veel materiaal kan dan op 1 hoop terecht komen en gebruikt worden voor de gehele gemeenschap. Men zou zulke entiteit kunnen onderverdelen in districten die hopelijk niet de gemeenten zijn en met 1 vertegenwoordiger.