Professor: “Politiek moet een meer helder verhaal vertellen. Aanslagen voorkomen? Dat kan je gewoon totaal niet”

Photo News
Volgens professor Marion van San komt deradicalisering in Vlaanderen al te vaak enkel neer op de detectie van radicalisering. En dat kan zelfs een negatief effect hebben. Dat is de harde conclusie van haar onderzoek in opdracht van denktank Itinera dat ze vandaag voorstelde in de Kamer. 

Er wordt volgens de professor (Erasmus Universiteit Rotterdam) in ons land vooral gefocust op detectie van radicalisering. “Maar er is geen enkele manier is om te voorspellen of te anticiperen op het feit of iemand al dan niet een terrorist wordt”, stelt zij in haar rapport. “Bovendien kan je je afvragen of de enorme molen die op gang is getrokken, waarbij het detecteren van de eerste signalen van radicalisering centraal staat, niet ook een tegengesteld effect kan hebben.”

“Veel te veel”

“Op het moment dat een jeugdwerker, die een vertrouwensrelatie heeft met jongeren, ingezet wordt voor detectie en iets meldt aan de veiligheidsdiensten, dan kan je je voorstellen dat jongeren hem niet meer vertrouwen. En de vraag is in wiens armen ze dán terechtkomen”, stelt de criminologe.

Van San zegt niet tegen detectie van radicalisering te zijn, “maar het is gewoon veel te veel, al hetgeen mogelijk een gevaar zou kunnen opleveren”. “Er wordt in de sector hard gewerkt en niemand hoeft zich aangevallen te voelen. Het is ook niet zo dat ik deradicaliseringsprogramma’s afbreek, want België heeft er gewoon geen.”

De boodschap dat er voor veiligheid gezorgd kan worden door detectie en het investeren in deradicalisering wekt valse verwachtingen

“Valse verwachtingen”

De professor vindt voorts dat het aan de politiek is om beter en eerlijker te communiceren over wat er mogelijk is binnen een rechtsstaat.

“De boodschap dat er voor veiligheid gezorgd kan worden door detectie en het investeren in deradicalisering wekt valse verwachtingen”, aldus van San. Een waterdichte methodiek waardoor radicalisering ingeperkt kan worden, bestaat niet. “De politiek moet daarom een meer helder verhaal vertellen. Aanslagen voorkomen, dat kan je gewoon totaal niet.”

Pedagogisch

“Radicalisering is een pedagogisch probleem dat om een pedagogische oplossing vraagt”, klinkt het verder. Volgens van San moeten ouders steun krijgen. Maar door haar rechtsstatelijke beperking kan de overheid de taak van ouders evenwel niet overnemen, hoogstens ondersteunen (tenzij een kind in gevaar is). 

En het is zaak om mensen met een risico op radicalisering "vreedzaam te laten vechten voor hun idealen". Een voorbeeld daarbij is hen sensibiliseringsacties te laten uitvoeren over bijvoorbeeld de humanitaire situatie in Syrië of hen geld te laten inzamelen voor humanitaire doeleinden in het land.

Hulpverleners zijn het niet eens met een aantal conclusies uit het rapport. “Ik zie een enorme positieve evolutie bij de veertien jongeren en hun ouders die we dit jaar begeleiden”, zegt Ahmed Hadri van het Antwerpse hulpverleningscentrum De Touter. “De afgelopen vijf jaar is er maar één jongere afgevallen.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pedro Gonzalez

  Dimitri Mostrey. Heb ik ook gelezen net als de andere spreker prof. Frank Bovenkerk die vol lof is over de publicatie. Politiek correct? Dan ken je de auteur helemaal niet. En wat is dan volgens u de essentie? Gaat het hem over de oorzaak of over de aanpak van het probleem? Dergelijk rapport wordt meegelezen door andere wetenschappers in de materie.

 • Luc Lepoudre

  Daar heb je het weer, een "professor" erbij halen om de bevolking te overtuigen. Wat een wereldvreemde zombie. Onze bemoeienissen in Afghanistan, ons militair wapengeknetter en F16 waar wij, ocharme het kleine België, niks te zoeken hebben en daarbij de open-deurmaatschappij waar andere religies en culturen h i e r hun eisen komen stellen en dan doen of uw neus bloedt. Kom, kom...

 • Freddie Heremans

  Inderdaad Adriaan, de reden is simpel : geen ene moslim is te vinden in Japan.

 • Dimitri Mostrey

  Ik heb het document volledig doorgelezen. Ze mist de essentie. Zolang je de oorzaak niet vernoemt ga je de gevolgen niet kunnen aanpakken. Hooguit afzwakken. Politieke Correctheid zit als een rode lijn in het rapport verweven. Daarom is er geen conclusie.

 • edwin Lauwereins

  Schaf per direct de Dubbele nationaliteit af van alle niet Europeanen ook van diegene die hier geboren zijn. Stel ze voor de keuze, Belg of buiten. Veel van die radicale nest en sympatisanten zullen van zelf uit ons straatbeeld verdwijnen.