Professor Grondwettelijk Recht en echtgenoot Laurette Onkelinx pleit voor nieuwe verkiezingen en staatshervorming

Marc Uyttendaele en Laurette Onkelinx.
BELGA Marc Uyttendaele en Laurette Onkelinx.
Marc Uyttendaele, professor en advocaat Grondwettelijk Recht en echtgenoot van PS-politica Laurette Onkelinx, pleit drie dagen na de verkiezingen voor ... nieuwe verkiezingen. Maar dan wel een waarin de partijen duidelijk aangeven wat hun communautaire plannen zijn met het oog op een nieuwe staatshervorming. Dat zei hij vanmorgen op de RTBF-radio.

Na de verkiezingen van zondag ziet niemand voorlopig goed in hoe er een werkbare federale meerderheid gevormd kan worden. N-VA en PS hebben veto’s tegen elkaar, en zowel N-VA als Open Vld willen geen regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant. Veel waarnemers verwachten dan ook een lange periode van onzekerheid en crisis.

Voor Marc Uyttendaele hoeft het zo ver niet te komen. Hij ziet “een veelvoud aan onmogelijkheden, en de enige vraag is dan ook wanneer de politici zullen toegeven dat we opnieuw naar de stembus moeten. Dat is volgens mij de meest waarschijnlijke hypothese.” Voor Uyttendaele moeten die nieuwe verkiezingen dan wel plaatsvinden “zonder de lafheid waarbij men gezegd heeft: ‘We organiseren verkiezingen maar we blokkeren elk institutioneel debat.’”

Doordat het daar in de campagne niet over is gegaan, zijn de verkiezingen volgens Uyttendaele eigenlijk vervalst en is er een conflict gecreëerd tussen Vlaanderen en Wallonië. “Bij de volgende verkiezingen zal het onvermijdelijk over de toekomst van de staat moeten gaan.” Hij voorspelt dat die nieuwe verkiezingen over een half jaar of een jaar sowieso zullen plaatsvinden. 
233 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mark devos

  referendum .... punt uit ...

 • peter destoop

  voor mij geen probleem. ze vergeten wel dat na al hun uitspraken van de laatste dagen de uitslag nog beter zal zijn voor VB. Doen zou ik zo zeggen.

 • Hugo Bavré

  De plannen voor een overgangsregeling naar een confederaal model moest al lang kant en klaar liggen. De laksheid van de traditionele partijen en Groen die in dit verband de realiteit niet willen zien leidt tot stilstand en onbestuurbaarheid.

 • Curt Tardy

  Moei u er niet mee Onkelinx het volk heeft u niet verkozen noch uw partij. Denken jullie nu echt dat jullie boven de kieswetten staan? Zorg maar voor uw Waalse burgers en hun bestaan wij zullen hetzelfde doen aan Vlaamse kant met minder of zonder geldstromen meer, dat duurt reeds meer dan 30 jaar dat wij Mister Credit spelen! Om nog maar van de overvloedige immigranten factuur te zwijgen.

 • Wesley Christiaens

  Ze hebben een nederlaag geleden en willen dus nieuwe verkiezingen. Doe maar, maar ik denk dat je met het nieuwe resultaat ze nog minder vrolijk gaat maken. De mensen gaan dit niet zo laten.