Professor Coolsaet: "5 van de 6 slogans uit controversiële N-VA-campagne zijn onwaar”

Beeld uit de controversiële N-VA-campagne.
N-VA Beeld uit de controversiële N-VA-campagne.
De beelden, de timing, de interpretatie. N-VA kon niet genoeg benadrukken dat haar campagne over het VN-migratiepact een vergissing was. Maar hoe zit het met de inhoud? Professor internationale politiek Rik Coolsaet (UGent) checkt de feiten.

1. VN-migratiepact = verbod op terugsturen illegale gezinnen

N-VA

“Onwaar. Zelfs al is het onderscheid tussen de soorten migratie niet duidelijk gemaakt, dan nog heeft België tijdens de voorbereidende vergaderingen de nadruk gelegd op het feit dat illegale migratie niet mag toenemen. Daar is naar geluisterd. Dat heeft Jean-Luc Bodson, die het pact voor ons land onderhandelde, ook benadrukt.”

2. VN-migratiepact = opsluiting van illegalen moeilijker maken

N-VA

“Onwaar. Het migratiepact bepaalt heel precies en expliciet dat het migratiebeleid – met inbegrip van opsluiting en terugsturen – een nationale bevoegdheid blijft. Duidelijker dan dat kan je het niet formuleren. Geen idee waar deze slogan vandaan komt.”

3. VN-migratiepact = focus op behoud eigen cultuur van de migrant

N-VA

“Waar. En gelukkig maar, zou ik zeggen. Alleen dode culturen bewegen niet.”

4. VN-migratiepact = toegang tot sociale rechten, ook voor illegalen

N-VA

“Onwaar. Het migratiepact verandert niets aan de huidige Belgische wetgeving over migratie. Wij kunnen bijvoorbeeld nog altijd kiezen om enkel dringende medische hulp aan illegalen te bieden.”

5. VN-migratiepact = versoepeling procedures gezinshereniging

N-VA

“Onwaar. Aan de criteria voor migratie verandert er niets. Het migratiepact legt geen bijkomende verplichtingen op, ook niet rond familiehereniging.”

6. VN-migratiepact = illegaal verblijf niet langer strafbaar

N-VA

Onwaar. In de ontwerptekst stond inderdaad de decriminalisering van illegale migratie, maar dat is eruit gehaald, onder meer op vraag van België.
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • diane colman

  Nee Coolsaet niet akkoord... elk land zou zelf mogen beslissen???? Durven onze regeringen ingaan tegen de regels opgelegd door Europa of i.a.w. het pact wordt het troetelkind van Europa en Belgie is één van de beste leerlingen... en voor onze premier is Europa onaantastbaar en hij zou er gaarne deel van uitmaken. Dus zelfbeslissing is m.i. uitgesloten.... Ja knikken en meelopen dat recht hebben we.

 • Bart Baeyens

  Het VN-migratiepact is voor een versoepeling procedures gezinshereniging en toegang tot sociale rechten. Deze soundbites zijn letterlijk in het pact terug te vinden: "Facilitate access to procedures for family reunification for migrants", "Access to social security and services"

 • Erwin Lauwens

  Het voordeel van dit pact is dat we ons erop zullen kunnen beroepen als we elf moeten vluchten binnen een jaar of 15. Slim gezien van onze 'vooruitziende' politiekers van CD&V en Open-VLD.

 • jos robben

  Neen Coolsaet, al deze stellingen zijn 100% juist !!

 • Georges Vande Velde

  Professors en experten ? Vraag eens aan de gewone man wat hij ervan denkt, dan volgt het juiste antwoord!