Prof Geert Meyfroidt na actie ontevreden zorgpersoneel: "Opvorderen van personeel is nu niet aan de orde”

Geert Meyfroidt.
VTM NIEUWS Geert Meyfroidt.
Professor Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde, zegt dat opvorderingen van personeelsleden in de medische sector momenteel niet aan de orde zijn. Hij reageert daarmee op het volmachtbesluit KB nr. 16 van 4 mei, dat onrust en verontwaardiging veroorzaakt bij het gezondheidspersoneel. Zo keerden werknemers van het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel premier Sophie Wilmès (MR) de rug toe toen ze hen een bezoek bracht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De intensivist begrijpt de bezorgdheid, maar vraagt zich af of een dergelijke actie de beste manier is om het ongenoegen te laten blijken. “Mevrouw Wilmès was in deze crisis crisismanager, zij is niet verantwoordelijk voor de problemen in de gezondheidssector op voorhand. Het bewuste besluit is overigens genomen toen we nog op een piek zaten en er noodoplossingen bedacht moesten worden. Niemand wilde naar een situatie zoals in Italië.”

“Opvorderingen zijn nu zeker niet aan de orde”, verzekerde de intensivist zondag bij VTM Nieuws. “De cijfers zijn nu mooi aan het dalen.”

Professor Meyfroidt benadrukt wel dat iedereen heel moe is. "De sector had het al moeilijk vóór de coronacrisis." 

Hij denkt dat een betere bestaffing een grotere hulp is voor de verpleging dan meer loon. "Er is geen rustpauze nu de ziekenhuizen ook de gewone consultaties weer opstarten. We gaan heel goed voor de mensen moeten zorgen nadien. We gaan ons gezondheidssysteem moeten herdenken als we hierdoor zijn. Hier gaan lessen uit getrokken moeten worden. Van die krapte moeten we af.”

Lees ook: “Politiek keert ons ook voortdurend de rug toe”: Wilmès ijskoud onthaald aan Brussels ziekenhuis
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Van Damme Marleen Denkt u nu echt dat alleen de zorg onderbetaald word. Er zijn nog veel beroepen die nauwelijks meer inkomen hebben dan een leefloner die met al zijn voordelen bijna evenveel heeft.

 • Luc Janssens

  Meer loon zorgt ervoor dat er meer instroom is, nu zien velen alleen maar de nadelen, en over zich geroepen voelen voor de job, ja maar dat betaald de rekeningen niet, want in Belgie geld het motto meer of langer werken is meer afdragen, dus bij een eventuele opvordering wordt je tweemaal gestraft!!!

 • Verryckt Staf

  De zorgsector heeft vooral nood aan eerlijkheid en ook diegenen die verzorging nodig hebben en niet eerst een deel zelf moeten betalen om behandeld te worden de kromme verdeling is hiervan de oorzaak , artsen en ziekenfondsen vinden het blijkbaar normaal dat er gewerkt wordt met 2 verschillende loonschalen . Extra zorgverzekering wordt eenmaal gestopt met werken haast onbetaalbaar voor gewone arbeiders die via hun werkgever zo een verzekering hadden (werdt gezien als een stuk loon )

 • Leo Kaya

  Meer verplegend personeel is nodig, meer loon hoeft niet. Een teveel aan werk en te weinig tijd per patient is het probleem. Meer loon? Die daarvoor staken zijn de graaiers.

 • Marie-Jeanne Peeten

  Een arts zegt dat meer loon geen hulp is. Goed geplaatst om zoiets te zeggen...