Prof. De Meirleir (ex-VUB) schrijft peperduur medicijn voor en verdient er flink aan

Op 10 november voor Brusselse strafrechter

Professor Kenny De Meirleir (ex-VUB).
Photo News Professor Kenny De Meirleir (ex-VUB).
Professor Kenny De Meirleir en zijn echtgenote moeten op 10 november voor de 52ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank verschijnen. De professor, die tot voor kort verbonden was aan de VUB, en zijn echtgenote moeten zich voor de strafrechter verantwoorden wegens inbreuken op de invoer en toediening van het omstreden antiviraal middel Nexavir. 

Dat heeft het persagentschap Belga vernomen op het Brusselse parket. Volgens hun advocaten ontkent het koppel de feiten die hen ten laste worden gelegd. 

CVS

Volgens nieuwssite Apache zou De Meirleir via een kluwen aan bedrijfjes en laboratoria direct of indirect handenvol geld verdienen aan vaak omstreden tests, medicatie en supplementen die hij zelf voorschrijft aan zijn patiënten. Eén van die geneesmiddelen is Nexavir, een antiviraal middel dat volgens de prof zou helpen bij patiënten die lijden aan CVS.

450 euro per maand

Het peperdure geneesmiddel (450 euro per maand) kon door patiënten besteld worden via het Nederlandse bedrijfje Kalida NV. Maar volgens Apache was de echtgenote van De Meirleir tot voor kort bestuurder bij Kalida. Zijn patiënten zouden hiervan niet op de hoogte geweest zijn.

Het gerechtelijk onderzoek werd opgestart na melding van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Er werd een onderzoeksrechter aangesteld en op 29 september besliste de Brusselse raadkamer dat De Meirleir zich voor de strafrechter moet verantwoorden. Tot nu toe heeft niemand zich burgerlijke partij gesteld.

De advocaten van het koppel meldden begin oktober in een persbericht dat de professor en zijn echtgenote de feiten ontkennen. "Er dient te worden onderstreept dat de hen tenlastegelegde feiten worden ontkend", klonk het, "en zeker dat de heer de Meirleir nooit enig onrechtmatig financieel voordeel heeft gehaald, direct noch indirect, door de verkoop van geneesmiddelen, voedingssupplementen en zogenaamde tests. Zij zien de uitspraak, na een tegensprekelijk debat voor de correctionele rechter, met vertrouwen tegemoet.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • KOEN DE KOKER

  Ik ben zelf een idealist en heb altijd tegen doping gestreden. 1 van de weinige dokters die mee deze strijdt voert.Professor Dr. Demeirleir is al heel zijn leven mensen aan het helpen. Daarvoor krijgt hij veeeel te weinig aandacht.Hoge bomen vangen veel wind en kritiek komt voort uit jaloezie is hier zeker op zijn plaats! Ik zal hem altijd verdedigen om met meer zo'n mensen we echt wel een betere wereld kunnen maken!

 • Lucie Malte

  De enige arts die mijn symptomen begreep en proberen om mij beter te krijgen. Na 6 maanden behandeling voel ik me toch een beetje beter en ik hoop dat het steeds nog beter wordt en dat ik eindelijk terug naar werk kan.. Dat de medicijnen niet door RIZIV terugbetalen worden is zijn schuld niet.

 • ANN LIMBOS

  En CVS bestaat niet eens. Zit tussen de 2 oortjes!!

 • Mirella Van Muylem

  Ben het volledig eens met Corry Verhoeven,Martine De Bie en Mario Quirynen.

 • Roger -Martin Geens

  Ben je ziek ,heb je pijn ,kan je niet in slaap geraken en nog zoveel andere ongemakken ? ,dan kom je in aanmerking om als melkkoe te dienen voor de industrie waarin zich dokters ,professoren ,gelukszoekers en andere op geld beluste aasgieren bewegen .Zijn er geen ernstige dokters enz. meer ? jazeker ,maar je moet niet voor het minste probleempje naar geneesmiddelen grijpen er zijn nog zoveel gewone middeltje die helpen en die geen geld kosten .