Proefproject met statiegeld in Wallonië geeft vijf eurocent per ingezameld blikje

Caroline Coenen
In de strijd tegen zwerfvuil start midden dit jaar in een vijftiental Waalse gemeenten een pilootproject rond de inzameling van blikjes. Er wordt een premie van vijf eurocent voorzien per blikje dat wordt teruggebracht naar een machine.

Wie in één van de deelnemende gemeenten een blikje terugbrengt naar een machine op een openbare plaats of handelsplaats, zal een premie van vijf eurocent krijgen. De verkoopsprijs van het blikje verandert niet. De premie zal betaald worden door Fost-Plus, de private organisatie die instaat voor de inzameling van het huishoudelijke verpakkingsafval. De federaties van de voedingsindustrie (Fevia) en van handel en diensten (Comeos) zouden eind deze week het licht op groen zetten. 

Jeugdbewegingen

"Het project viseert de achtergelaten blikjes aan de rand van autowegen, die jeugdbewegingen bijvoorbeeld zouden kunnen inzamelen, maar we weten dat er ook thuis zal ingezameld worden", stelt Waals minister van Milieu Carlo Di Antonio. Het pilootproject moet een bijdrage leveren aan het ook in Wallonië gevoerde debat over de mogelijke invoering van statiegeld op blikjes. Dat zou in Wallonië ten vroegste tegen midden 2020 gebeuren.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Kindt

  Wielrenners gepasseerd misschien? Als dat al een sport is... afschaffen of strenge geldboetes opleggen.

 • Serge Surmont

  Dit moet ook zo met plastiek flessen. Ook die worden gerecupereerd!

 • Sonia Lockkamper

  lijkt me beter dan cryptomunten

 • Robin Demey

  Sinds wanneer is statiegeld dan afgeschaft in Zweden? 20 jaar geleden verdienden we een ijsje tijdens onze tocht hotel-supermarkt door flesjes te verzamelen.

 • Yvan Lissens

  Blik verhogen naar 10 cent. Glazen bierflesjes hebben ook een waarde van 10 cent en deze worden meestal trouw weer naar de winkel gebracht. Doe dit ook voor PET-flessen en onze straten en bermen blijven properder. Het begint trouwens tijd te worden dat de leverancier ook zijn verantwoordelijkheid gaat nemen en de lasten bij de lusten neemt.