Exclusief voor abonnees

Productiekost 6 euro, verkoopprijs 2.000 euro: producent van belangrijk Covid-19-medicijn onder vuur

REUTERS
Remdesivir, een van de geneesmiddelen die zwaar zieke Covid-patiënten kan helpen, zal worden verkocht aan een prijs die 300 keer hoger zou liggen dan de productiekost. Het farmabedrijf noemt zijn prijs fair, maar ligt onder vuur. In de VS vragen Democraten én Republikeinen om de firma het patent af te nemen.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen
107 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Liesbeth Cuppens

  Farmaceutische bedrijven denken enkel aan zichzelf: winstbejag ten koste van mensenlevens. Ze zouden onder grond moeten kruipen van schaamte om een woekerprijs te vragen voor een levensreddend medicament.

 • peter destoop

  @ Pierre Dubois. die apple kopen is de consument zijn eigen keuze, niemand verplicht hem hiertoe. Het vaccin nemen zal verplicht worden of we kunnen in elk geval niet zonder. Dat is een groot verschil.

 • marc van de poel

  Klopt, Pierre Dubois. Maar mensen kopen waar ze zin in hebben. En met hun eigen geld. Maar dit soort oplichterijen door grote farmaceutische bedrijven is misdadig. Het medicament is al 4 jaar op de markt. En nu, door de plotse hoge interesse in hun product, ver-dertigvoudigen ze eensklaps de prijs. Dit belast niet de persoon in kwestie, maar de Sociale zekerheid. Gangsters.

 • Pierre Dubois

  Als Apple een iphone op de markt brengt aan 1200 euro die slechts enkele tientallen euro's kost om te produceren dan staat men in de rij (met vooraan degenen die hem het minst kunnen permitteren) om deze te kopen en vindt iedereen dit normaal.

 • Bart De Graeve

  Het argument dat de overheid en ziekteverzekeringen (en dus de bevolking) besparen op ziekenhuisopname en verzorging is wel degelijk van toepassing; als een persoon 3 dagen korter in een ziekenhuis moet verblijven is dat reeds een forse besparing. Dat niet alleen, vergeet ook niet dat er minder druk op de gezondheidszorg is als er meer bedden beschikbaar zijn voor de zware patiënten.