Productie groene stroom gedaald, maar zon- en windenergie stijgen

ANP XTRA
De productie van groene stroom in Vlaanderen is vorig jaar met 1,6 procent gedaald, tot 7.344 GWh. Dat blijkt uit de beleidsbrief van minister van Energie Bart Tommelein. De daling is het gevolg van de afbouw van groene stroom uit biomassa.

De Vlaamse regering heeft besloten om niet langer in te zetten op biomassa als middel om de doelstellingen voor groene stroom te halen. Het gaat immers om een overgangstechnologie, die nog steeds gebruikmaakt van een verbrandingsproces. De vooropgestelde subsidies voor grote nieuwe centrales als BEE in Gent werden al ingetrokken.

De productie van elektriciteit uit biomassa viel vorig jaar terug tot 2.335 GWh. De komende jaren zal ze wel nog licht stijgen, tot een piek van 2.702 GWh in 2020. In dat jaar wordt een maximale productie van de centrale Max Green in Gent verondersteld.

De productie van windenergie steeg vorig jaar met 22 procent tot 1.683 GWh. De elektriciteit uit zonnepanelen steeg met 1,2 procent en die uit biogas met 2,5 procent.

Investeren

Zoals bekend wordt het voor Vlaanderen erg moeilijk om de doelstellingen voor 2020 inzake groene energie te halen. Daarvoor telt naast groene stroom ook groene warmte en hernieuwbare energie in transport mee. We hebben ons er bij Europa toe verbonden tegen 2020 in totaal 25.074 GWh te produceren, maar eind vorig jaar bedroeg het cijfer nog maar 18.948 GWh. Tommelein rekent erop dat gezinnen en bedrijven zullen inzien dat er geld te verdienen valt met een investering in groene energie en dus uit zichzelf meer projecten zullen opstarten.
Uit cijfers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) blijkt echter dat ook het energieverbruik van zowel industrie als gebouwen en transport opnieuw toeneemt.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilles Rinda Mennecier Cordier

  waarom niet koude fusie proberen?

 • Georges Vande Velde

  Leg mij dat eens uit!

 • Karel De Keizer

  De enige groene energie is deze die niet geproduceerd en dus ook niet verbruikt wordt. Maar ja wat wil je, toen ik 58 jaar terug geboren werd liepen er 3.5 mljd mensen rond, nu + 7.0 mljd...

 • André Van Laethem

  Inderdaad, hadden we de kernreactoren niet gehad, zou het er een heel pak slechter aan toe zijn. De politiek kan het technisch heel goed uitleggen, gelukkig kent niet elke Belg genoeg van electriciteit of andere energie zodat ze maar kunnen blijven zeveren.

 • Guust Gillisen

  In het allerbeste geval kan de stroomproductie draaien op 50 % geïnstalleerde hernieuwbare energie (wind, zon, ...) wegens te wispelturig. De rest zal moeten blijven komen van gascentrales wanneer de kerncentrales gesloten zullen zijn met een verdubbeling van de uitstoot tot gevolg : dat is de werkelijkheid, al de rest zijn sprookjes.