Procureur verzet zich tegen enkelband, Kucam blijft in gevangenis

Gerechtelijk onderzoek humanitaire visa

Melikan Kucam.
DR Melikan Kucam.
De Antwerpse procureur gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer om Melikan Kucam  onder elektronisch toezicht te plaatsen. De Mechelse N-VA'er, die al acht maanden in de gevangenis zit op verdenking van gesjoemel met humanitaire visa, zou zijn  zijn voorhechtenis met een enkelband bij zijn ouders mogen uitzitten. Het parket verzet zich daartegen. Hij blijft in de cel. 

Het Antwerpse gerecht voert sinds november 2018 een onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. 

Uit dat onderzoek blijkt volgens het parket dat Melikan Kucam zich fors zou laten betalen hebben om Assyrische christenen uit onder meer Syrië en Irak op de lijst met kandidaten voor een humanitair visum te zetten. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die lijsten opstelde.

Melikan Kucam werd midden januari aangehouden op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Hij ontkent de aantijgingen. Ook zijn zoon en echtgenote belandden een tijdje achter de tralies. Zijn zoon werd in maart vrijgelaten onder voorwaarden, zijn echtgenote vorige week. Aangezien zij als voorwaarde een contactverbod met Kucam kreeg opgelegd, moet hij bij zijn ouders gaan wonen. 

Ook de echtgenote van N-VA-politicus Melikan Kucam werd eerder aangehouden. Vorige week kwam ze vrij.
rv Ook de echtgenote van N-VA-politicus Melikan Kucam werd eerder aangehouden. Vorige week kwam ze vrij.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.