Exclusief voor abonnees

Processierups niet te stoppen: "Haartjes kunnen zeven jaar lang voor irritatie zorgen”

Antwerpse verdelgers overstelpt met oproepen, Rock Werchter deels ontruimd

Met een hoogtewerker brandt een brandweerman op het festivaltterrein rupsennesten weg.
BELGA Met een hoogtewerker brandt een brandweerman op het festivaltterrein rupsennesten weg.
Rock Werchter begon met een valse noot toen een deel van het festivalterrein donderdag werd ontruimd omdat in een aantal bomen processierupsen werden aangetroffen. Die harige beestjes zijn een garantie op jeuk. Drie ploegen van de brandweer kwamen de rupsen verbranden. Terwijl zitten verdelgers in Antwerpen en Limburg met de handen in het haar, want de rupseninvasie is zo groot dat niet aan alle oproepen gevolg kan worden gegeven.

Het rupsenprobleem op Rock Werchter situeerde zich bij de bomen bij het podium The Barn. Met een hoogtewerker gingen brandweermannen de rupsennesten te lijf met een brander, wat voor de gemiddelde festivalganger toch ietwat risky business leek, gezien de kurkdroge festivalweide. Maar hé, dit is de brandweer. “Ik vind dit toch hoogst eigenaardig”, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman Debecker

  Bedankt Liliane voor de nuttige info over de processierups feromoonval. Heb er ieder jaar weer last van en brand zelf de nesten uit. Ik heb twee grote eikenbomen in de tuin. De rupsen vervellen een 5 tal keer en laten op alle takken brandhaartjes achter die nadien met de wind verspreid worden over je gazon. Kom je dan met je grasmachine onder de boom vliegen alle brandharen door de lucht met irritatie van luchtwegen en huid tot gevolg.

 • Maria De Vuyst

  Als VLD'er Maggie steeds de tuinbouwers wil beschermen door de particuliere aankoop van het biologische Xentari te verbieden, zal men tegen de buxusmot blijven gifstoffen gebruiken die de natuurlijke vijand van de processierups uitmoordt (mezen). De basis van het probleem is weeral politieke geldklopperij! Ook glyfosaat (Roundup) werd voor particulieren verboden, maar wordt in de industriële katoenbouw danig gebruikt dat er restsporen in alle commerciële tampons te vinden zijn!! Commerce!

 • Peeters Freddy

  Stuur de rekeningen naar de heren van natuurpunt en naar Partij Groen .

 • Alexa Grieken

  Komt ervan van overal vergif te sproeien en zijn natuurlijke vijand te doden.

 • Ivo Janssens

  Het aantal rupsen is het gevolg van te weinig natuurlijke vijanden. Het vergif voor het ene veroorzaakt het andere. Ik heb buxus en moet geen vergif spuiten, mussen in overvloed. Als ik 1 keer met vergif begin en de mussen verdwijnen zal ik vergif moeten blijven gebruiken. Mussen weg, mezen weg, En het gevolg is RUPSEN in de buxus en rupsen in de bomen. Je kan het "gevolg van" bestrijden (met vergif) maar moet naar de oorzaak kijken (weer vergif) voor de juiste oplossing.