Proces treinramp Buizingen moet in het Nederlands, beslist rechter

Politierechtbank weigert verzoek tot taalwijziging

BELGA
In het proces over de treinramp in Buizingen heeft de politierechtbank in Halle het verzoek tot taalwijziging geweigerd. De verdediging van de bestuurder van één van de treinen die bij het ongeval betrokken waren, had gevraagd om het proces in het Frans te voeren. Maar volgens de rechtbank zou een taalwijziging te veel tijdverlies met zich meebrengen. 

Volgens de rechtbank zou de verjaring intreden op 21 februari 2021. Hoewel dat nog enkele jaren verwijderd is, zou een taalwijziging toch een dermate grote vertraging veroorzaken dat die verjaring dichtbij komt. Zeker rekening houdende met het feit dat na een vonnis door de politierechtbank meer dan waarschijnlijk ook nog een proces in beroep zal volgen. 

Het is volgens de rechtbank volslagen ongeloofwaardig dat bij een taalwijziging de Brusselse politierechtbank al in september 2018 zou kunnen beginnen met de behandeling van het proces. Een nieuwe rechter en een nieuwe parketmagistraat zouden dan immers het 46 kartons tellende strafdossier volledig moeten instuderen, en dat strafdossier zou dan ook nog eens grotendeels vertaald moeten worden.

Vertragingsmanoeuvres

"De eerste beklaagde heeft in de loop van het onderzoek al alles gedaan om vertraging te veroorzaken", oordeelde de rechter ook. "Hij heeft in die fase al een taalwijziging gevraagd hoewel hij perfect wist perfect dat hij dat toen niet kon."

Dat was volgens de rechtbank een dilatoir manoeuvre, enkel bedoeld om tijd te verliezen. Ook de verzoeken aan de raadkamer om het hele strafdossier te vertalen en bijkomend onderzoek uit te voeren, waren volgens de politierechtbank enkel vertragingsmanoeuvres. In totaal zou de procedure op die manier 34 maanden vertraging opgelopen hebben.

Niet alleen de verjaring komt zo dichterbij, ook dreigt de overschrijding van de redelijke termijn. Voor de rechtbank dient alle verdere vertraging dan ook vermeden te worden.

De beklaagde heeft in de loop van het onderzoek al alles gedaan om vertraging te veroorzaken

Politierechtbank Halle

"Ook de wapengelijkheid dreigt in het gedrang te komen bij een taalwijziging", ging de rechtbank verder. "De advocaten van de verdediging volgen het dossier sinds het begin en kennen het door en door. Een nieuwe magistraat van het Brusselse parket zou het dossier nooit zo goed kunnen instuderen als de magistraat van het parket Halle-Vilvoorde het nu kent."

Slachtoffers

De rechtbank opperde zelfs de mogelijkheid dat de verdediging het verzoek tot taalwijziging had ingediend om een dergelijke wapenongelijkheid te bekomen. Ten slotte was het volgens de rechtbank in het belang van de slachtoffers dat het dossier zo snel mogelijk ten gronde zou behandeld worden.

Reeds bij de behandeling van het verzoek tot taalwijziging hadden de advocaten van de treinbestuurder laten verstaan dat zij in beroep zouden gaan als het verzoek werd afgewezen. Dat werd door de rechtbank, in het vonnis, beschouwd als een gebrek aan respect.

Het verzoek tot taalwijziging werd dus afgewezen en de rechtbank stelde de verdere behandeling van het dossier uit naar 14 november.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Don Tessers

    diegene die dit verzoek indiende heeft zeker last van zijn geweten en wil dat er veel tijd overheen gaat?

  • Hans Mannaerts

    De enige reden die de verdediging kan hebben om deze verzoeken in te dienen is omdat ze weten dat ze gaan verliezen. En dat maakt mij benieuwd naar wat er in het onderzoek staat.

  • Guido Delrio

    Die ramp was in 2010. Acht later proces nog niet gestart....