Proces tegen Malika El-Aroud op 26 januari ingeleid

UNKNOWN

Het strafproces tegen Malika El-Aroud en 8 andere verdachten die samen een Belgische al-Qaida-cel zouden gevormd hebben, wordt op dinsdag 26 januari ingeleid voor de 49ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank. Dat heeft het federaal parket laten weten. Het gaat wel enkel om een inleidingszitting waarop de data zullen bepaald worden voor het echte proces. Dat zou minstens een tiental dagen in beslag nemen.
 
Weduwe van man die Massoud vermoordde
De vermoedelijke Belgische al-Qaida-cel werd op 11 december 2008 opgerold toen bij 16 huiszoekingen 14 mensen werden opgepakt. Zeven verdachten werden voor een onderzoeksrechter geleid en 6 van hen werden aangehouden. De hoofdverdachte en spilfiguur was Malika El Aroud, de weduwe van de kamikaze die in september 2001 in Afghanistan bij de moordaanslag op commandant Massoud betrokken was en wiens huidige echtgenoot, Moez Garsaloui, in Afghanistan terroristen zou opleiden.

Afscheidsvideo
Het federaal parket meent dat Malika El Aroud jonge moslims ronselde die ze zou aanzetten om naar Afghanistan te trekken. De 25-jarige Anderlechtenaar Hicham Beyayo en twee van zijn kompanen, Youssef Arrisi en Ali El Gannouti, zouden zo naar Afghanistan en Pakistan getrokken zijn om een militaire en terreuropleiding te krijgen. Beyayo zou ook op het punt gestaan hebben een zelfmoordaanslag te plegen. Daarvoor zou de man een afscheidsvideo hebben opgenomen. (belga/vbd)