Proces tegen IS-strijder voor executie in Syrië uitgesteld... door communicatiefout

Het allereerste proces in ons land tegen een Syriëstrijder die in oorlogsgebied een moord zou hebben gepleegd, is meteen uitgesteld. Vandaag moest Hakim Elouassaki (24), een gewezen lid van Shariah4Belgium uit Vilvoorde, voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. Maar door een communicatiefout werd de verdachte niet overgebracht naar het gerechtsgebouw. De extra bewaking met militairen werd dus voor niks opgetrommeld.

Elouassaki had vrijdagnamiddag laten weten dat hij niet wenste te verschijnen voor de rechtbank, waardoor zijn overbrenging naar het justitiepaleis van Antwerpen geannuleerd werd. "Onze cliënt beseft niet altijd wat hij tekent. We hebben dat proberen recht te zetten, maar blijkbaar is er ergens iets fout gelopen", zei zijn advocaat Walter Damen, die samen met Abderrahim Lahlali de verdediging van Elouassaki op zich neemt.
    
Aangezien hij pas tegen 11 uur kon worden overgebracht en de rechtbank om 11.30 uur andere verplichtingen had, werd beslist om de zaak op 23 november aan te vatten. Dan komt het federaal parket aan het woord en op 30 november pleit de verdediging.
    
"Als Hakim Elouassaki dan opnieuw tekent dat hij niet wenst te verschijnen, wordt de zaak zonder hem behandeld", zei voorzitter Luc Potargent. "Er werd veel politiecapaciteit voor deze zaak vrijgemaakt en ook de rechtbank heeft zijn agenda helemaal moeten omgooien om dit proces te laten doorgaan."

Hoofdwonde

Elouassaki was lid van Shariah4Belgium en was in 2012 naar Syrië getrokken. Hij zou er op 14 januari 2013 een gevangengenomen sjiiet gedood hebben die geen losgeld wilde betalen. Tijdens het terreuronderzoek rond Shariah4Belgium werden telefoons afgeluisterd. Daarin werd gesproken over het executeren van ongelovigen. Hakim belde op 14 januari 2013 met zijn liefje in Vilvoorde. "Raad eens?... Vandaag heb ik iemand gedood." De twintiger hield het meisje op de hoogte van zijn avonturen in Syrië, maar de speurders luisterden mee.

In maart 2013 keerde Elouassaki zwaargewond terug. Hij had een hoofdwonde en een scherf van een granaat zit nog vast in zijn hoofd. Van de executie wist hij eerst niets, maar na maanden stilzwijgen biechtte hij die wel op. Om later die bekentenis weer in te trekken. Zijn advocaten Walter Damen en Abderrahim Lahlali noemen die bekentenis van geen waarde, omdat hun cliënt medisch niet in staat is om een betrouwbare verklaring af te leggen. "En hij heeft die verklaring afgelegd onder druk van IS."

Het proces wordt allesbehalve eenvoudig, omdat er weinig bewijslast is. Er is geen lijk, geen getuige en geen naam van het slachtoffer.