Proces priester van Hooglede moet worden overgedaan na vervanging rechter

thinkstock
Het dossier rond het vermeend misbruik door de ex-priester van Hooglede moet opnieuw gepleit worden. Dat besliste de correctionele rechtbank van Kortrijk  omdat er een wijziging in de samenstelling van de rechters was.

Jeroen C. uit Hooglede staat terecht voor zedenfeiten. De 51-jarige priester zou in 2002 een minderjarige jongen verkracht hebben toen hij actief was als pastoor in Menen. Het vermoedelijke slachtoffer ging toen bij de priester langs in het kader van een schoolopdracht. In 2013 diende het slachtoffer klacht in via het bisdom Brugge.

Het dossier kwam meer dan een jaar geleden voor het eerst voor de Kortrijkse strafrechter. Er werd twee keer aanvullend onderzoek bevolen. De zaak werd uitvoerig gepleit, het openbaar ministerie vorderde een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden. Volgens de verdediging, die voor de vrijspraak gaat, was er wederzijdse toestemming.

Sinds de vorige zitting werd een van de rechters vervangen. Daarom vond de burgerlijke partij het wenselijk dat de pleidooien opnieuw gevoerd worden. De zaak wordt hernomen op 24 mei.