Proces-Joods Museum alweer vertraagd door problemen met jury: nicht van speurder gewraakt, ex-schoolgenoot van advocaat mag blijven

Advocaten bij de start van de zitting over de aanslag in het Joods Museum in Brussel gisteren.
BELGA Advocaten bij de start van de zitting over de aanslag in het Joods Museum in Brussel gisteren.
Op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum is opnieuw een jurylid gewraakt. Het gaat om het reserve-jurylid dat familie is van een politiespeurder. Een ander reserve-jurylid, dat nog op school heeft gezeten met een van de advocaten van de burgerlijke partijen, mag blijven. Voor de tweede dag op rij loopt het proces vertraging op door problemen met de jury. 

Vanochtend moest al een effectief jurylid vervangen worden. De echtgenote van het zevende jurylid heeft een ongeval gehad en moet geopereerd worden. De man tekende vanochtend niet present in de assisenzaal en werd vervangen. 

Nicht van politiespeurder wordt gewraakt

Een ander reserve-jurylid liet dan weer weten dat ze de nicht is van een politiespeurder die als getuige zal verhoord worden op het proces. Het federaal parket en de advocaten van de tweede beschuldigde Nacer Bendrer vroegen daarop de wraking van het reserve-jurylid.

Het hof trok zich terug voor overleg en kwam rond de middag met het verdict dat de vrouw wordt gewraakt.

Volgens het hof is het niet automatisch verplicht om een jurylid te wraken dat familie blijkt van één van de getuigen, maar in dit geval was de wraking wel aangewezen omdat de verdediging van Mehdi Nemmouche ernstige vragen stelt bij de wijze waarop het onderzoek is gevoerd.

Het viel dan ook niet uit te sluiten dat het betrokken reserve-jurylid minstens de schijn van onpartijdigheid niet zou kunnen bewaren als haar neef op de rooster zou gelegd worden.

Ex-klasgenoot advocaat mag wel blijven

Het reserve-jurylid dat met een van de advocaten van de burgerlijke partijen op school heeft gezeten, mag wel blijven. In zijn geval was er geen enkele aanwijzing dat de schijn van onpartijdigheid niet zou bewaard worden.

In totaal zijn nu al drie effectieve juryleden vervangen of gewraakt, en één reserve-jurlid. Van de 24 mensen die uitgeloot waren om te zetelen als effectief of reserve-jurylid, blijven er na vier procesdagen dus nog 20 over. 

Na de dubbele beslissing besloot het hof meteen de zitting te schorsen tot 13.30 uur voor de middagpauze.

EPA

Bekijk ook:
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  We zien het al aankomen: justitie bereidt zich voor met alle mogelijke smoezen om dit terroristen crapuul weer vrij te pleiten, wedden??Geen procedurefouten of andere blunders op komst????????

 • rudy poelmans

  Stop toch met dit circus. We zijn de meer als moe. De justitie is nog minder bekwaam als zijn minister. Of nog meer corrupter.

 • Jan De Schutter

  Vallen er dan geen ontslagen in de magistratuur bij zoveel onkunde of is dat alleen bij Jan met de Pet...

 • diane colman

  Wat een gedoe allemaal. Nemmouche is gevat met de wapens nog bij zich en er zijn foto's van de aanslag... wat moet er nog verder zijn??????

 • Peter Bosmans

  Je moet je toch vragen stellen bij de manier waarop juryleden bepaald worden en het gemak om een jurylid te wraken. Juryleden zijn toch geen vrijwilligers en leggen de eed af, dat is toch genoeg reden om te veronderstellen dat ze onpartijdig kunnen zijn. Dit zijn gewoon makkelijke rek- en trekprocedures.