Proces aanslag Joods Museum: “Verdediging Nemmouche steekt zelf complottheorie in elkaar”

Advocaat David Ramet verdedigt de nabestaande van het vermoorde Israëlische koppel Riva.
Photo News Advocaat David Ramet verdedigt de nabestaande van het vermoorde Israëlische koppel Riva.
De tweede dag van pleidooien op het proces over de aanslag van het Joods Museum werd vandaag beheerst door het lange pleidooi van François Koning, advocaat van een van de burgerlijke partijen. Hij pleitte, met enkele tussenpauzen, van 9 uur tot 16.30 uur. Koning vatte voor de jury nog eens het hele onderzoek samen, dat volgens de advocaat bol staat van de "overweldigende elementen" die pleiten tegen de twee beschuldigden, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer. 

Koning verdedigt de familie van Dominique Sabrier, de museummedewerkster die omkwam bij de aanslag. Nadat hij in de voormiddag de elementen opsomde die tegen Nemmouche pleiten, ging hij in de namiddag verder op de akte van verdediging die Nemmouches advocaten hadden ingediend. In die akte wordt opgesomd waarom Nemmouche niet de dader kan zijn van de aanslag op het Joods Museum, maar Koning veegde die argumenten van tafel. Het argument van het DNA werd daarvoor weer bovengehaald, net als die over het vervalsen van foto's door de onderzoekers, het feit dat de aanslag niet door IS is opgeëist en de piste van de "gerichte aanslag" op het Israëlische koppel.

“Bendrer wist waarvoor wapens dienden”

Het slot van Konings pleidooi werd gewijd aan medebeschuldigde Nacer Bendrer, die Nemmouche de wapens geleverd zou hebben die bij de aanslag gebruikt werden. De advocaat wees erop dat het voor onder meer Nemmouches grootmoeder en een goede vriend duidelijk was dat de hoofdbeschuldigde geradicaliseerd was. "Bendrer zegt dat niet opgemerkt te hebben. Maar toen Nemmouche hem om de wapens vroeg, wist hij heel goed wat hij daarmee wilde doen." De advocaat zegt alleen maar leugens te zien bij Bendrer. 

Advocaat François Koning
Photo News Advocaat François Koning

“Filter bubble”

Marc Libert en David Ramet, advocaten van de Riva's, legden een andere klemtoon in hun pleidooi. Zo legde Libert de jury onder meer uit wat de 'filter bubble' inhoudt, de online echokamer waardoor, bijvoorbeeld, gebruikers van Facebook enkel nog te zien krijgen wat hen bevalt. Zijn confrater Ramet ging verder in op dat thema, door de technieken van de complottheorie uit de doeken te doen, en toe te lichten hoe die technieken door de verdediging gebruikt worden.

Complottheorie

De verdediging van Nemmouche zegt al de hele tijd ‘We zullen later spreken, we zullen later meer uitleg verschaffen’. Waarom zeggen ze dat?”, zei Ramet. “Wel, dames en heren van de jury, omdat ze op basis van wat de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie hier vertellen zelf een verhaal, een theorie, in elkaar willen steken.”

“Nemmouche doet dat al vanaf het begin: nog voor zijn arrestatie tikte hij op zijn laptop de zoekterm ‘complottheorieën over de aanslag’ op. De experts vonden op zijn laptop ook zoekacties op Youtube terug, van 28 mei, enkele dagen na de aanslag: ‘bewijzen van complot’, ‘zionistisch complot tegen Dieudonné’”, aldus Ramet. “Andere zoekacties: ‘technieken van manipulatie”. Dat zegt genoeg. Dit alles betekent zoveel als: ‘Hoe ga ik liegen, hoe geraak ik hieruit met een complottheorie?”.

Schets van Mehdi Nemmouche tijdens zijn proces.
BELGA Schets van Mehdi Nemmouche tijdens zijn proces.

Morgen pleiten de twee andere advocaten die de Riva's bijstaan. Ook Vincent Lurquin, advocaat van de artieste die tijdens de aanslag ook in het museum was, moest vandaag nog aan het woord komen. Nog op woensdag staan ook de pleidooien gepland van de advocaten van het Joods Museum, het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties (CCOJB) en de Franse slachtoffervereniging AFVT, maar een deel daarvan zal naar donderdag verplaatst worden. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Michel Jacobs

    Heel goed. Iedereen houdt van creativiteit. Whatever. Zolang hij maar voor de rest van zijn dagen vastzit.