Proceduretijd asielzoekers opgelopen tot 15 maanden door personeelstekort en stijging van aantal aanvragen

Archiefbeeld. Asielzoekers wacht voor het Klein Kasteeltje in Brussel.
Photo News Archiefbeeld. Asielzoekers wacht voor het Klein Kasteeltje in Brussel.
Het aantal asielaanvragen is de laatste maanden gestegen, hetgeen tot grote problemen leidt. Dat meldt VRT NWS vandaag. Asielzoekers wachten nu gemiddeld 15 maanden voor ze weten of ze terug moeten of mogen blijven. En al die tijd bezetten ze een plaats in de opvang, die dus niet kan gebruikt worden voor iemand nieuw die aankomt.

"Het streefdoel is om de beslissing binnen de 6 tot 9 maanden te nemen. Maar momenteel duurt de proceduretijd gemiddeld zowat 15 maanden", zegt Fanny François van Fedasil. De reden ligt bij een personeelsgebrek bij de asielinstanties.

Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) zorgde bij haar aantreden wel dat er ruimte kwam voor nieuw personeel, maar dat komt te laat. Het aantal dossiers waarin nog geen beslissing is genomen, is weer sterk gestegen, van 4.612 midden vorig jaar tot 9.172 in september, zo blijkt uit cijfers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.

Door het personeelstekort en de aanhoudende stijging van asielzoekers moeten intussen elke maand tot 750 extra plaatsen gevonden worden. Fedasil pleit daarom voor buffers. "Het is verstandig om een aantal opvangplaatsen én personeel bij Dienst Vreemdelingenzaken en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen achter de hand te houden, zodat die snel geactiveerd kunnen worden als er een schommeling is", klinkt het.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  De prestaties van Maggie worden met de dag duidelijker ze zijn meer dan ondermaats overal op gebuisd.

 • danny janssens

  Als je kon oorlog voeren in die landen (Irak, Syrie) dan moet je ook maar de vluchtelingen opnemen. Belgische nationaliteit pas na 5 jaar dan inburgeringstest om te zien of men Belg kan worden. Bij zware misdrijven of geweldpleging via snelrechter onmiddellijk het land uit

 • Daniel Meuleman

  Is er nu eens geen enkele politieker die kan of durft zeggen, nu is het genoeg, we zitten overvol. De grens moet dicht en dat is wat de bevolking vraagt. Warrom luistert men niet naar de burgers?.

 • Fatima De Clercq

  Maggy stond erbij en keek ernaar. En meer mogen we niet van haar verwachten.

 • Roger Cooks

  Met Francken was het wat verminderd maar thans met die wandelende onderkin is het aanzuigeffect teruggekeerd. Als het zo blijft voortgaan heeft binnenkort elke wijk in elke gemeente zijn asielopvang. Maar een schatrijk land met lage en te verwaarlozen belastingen, accijnzen en BTW en vette pensioenen (voor politiekers) kan zich dat permitteren.