Probeerde John Crombez minister Vandeput te doen aftreden met vervalste mails? Ze staan namelijk boordevol fouten

BELGA
Heeft John Crombez geprobeerd om defensieminister Vandeput te laten aftreden op basis van vervalste mails? Eén ding is zeker: de twee nieuwe mails waarmee de sp.a-voorzitter deze week kwam aandraven, staan boordevol fouten.

Het ultieme bewijs dat Steven Vandeput (N-VA) de Kamer belogen heeft in het F-16-dossier: dat moesten de twee mails zijn waar Crombez woensdag mee uitpakte. In de eerste mail, van april vorig jaar, laat een onbekende kolonel aan de kabinetschef van Vandeput - met volgens sp.a de minister zelf in CC - weten dat de Belgische F-16's "minimum 4.000 vlieguren" meer aankunnen dan gedacht. In de tweede, van september en met dezelfde geadresseerden, schrijft een onbekende militair dat het "perfect mogelijk is om onze F-16's te upgraden" en dus langer te laten vliegen. Vandeput had het meteen over "gefabriceerd materiaal".

Dat lijkt nu bevestigd te worden: zes militaire bronnen, die 'De Morgen' contacteerde, zeggen dat de mails niet koosjer zijn en waarschijnlijk vals. Hoewel niemand voorlopig sluitend bewijs kan aandragen, is de opeenstapeling van vormelijke en inhoudelijke fouten te groot.

Fantast

Als de mails inderdaad vervalst zijn, dan blijven er drie opties over. De eerste: sp.a heeft ze zelf opgesteld. Die kans lijkt echter klein, aangezien Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) de afgelopen dagen óók drie anonieme legermails binnenkreeg. Die komen allicht van dezelfde bron als die van sp.a, aangezien ze een aantal dezelfde fouten bevatten. Zo staat in de afzenderbalk Lt-Gen., maar in het mailsysteem van het leger is het onmogelijk om een graad in te vullen in de afzenderbalk. Het systeem werkt alleen met de naam en voornaam. En één van Vuyes mails is ook verstuurd naar 'info@vandeput.fgov.be', een algemeen adres van het kabinet, dat online te vinden is. Het leger gebruikt 'steven.vandeput@vandeput.fgov.be'.

Vuye kreeg die mails per koerier bezorgd in de Kamer, na telefoontjes met een mannelijke tipgever van wie hij de naam niet kent. De tweede optie is dan ook dat er een fantast aan het werk is. De derde is dat iemand moedwillig vervalste mails heeft gelekt, om de oppositie achteraf in diskrediet te brengen. "Ik vraag nu aan Vandeput om in het parlement duidelijkheid te geven: zijn deze mails echt of niet? Want in beide gevallen zijn ze zeer ontrustwekkend", benadrukt Vuye.

Niet gecheckt?

Crombez benadrukt dat het niét om 'fake news' gaat, al geeft hij toe dat hij zelf niet zeker is dat de twee nieuwe mails echt zijn. "Sp.a heeft intussen 9 legermails openbaar gemaakt. Van 7 daarvan ben ik 100% zeker dat ze authentiek zijn - dat betwist ook niemand. En van twee daarvan ben ik het niet helemaal."

De auteur van de mails kent hij niet - ook aan hem werden ze per koerier bezorgd. Of hij de echtheid dan niet heeft nagetrokken? "Ik heb rondgehoord bij mijn militaire bronnen. Zij bevestigden mij dat deze mails hebben gecirculeerd in het leger en dat Vandeput de boodschap die in die mails staat, heeft doorgekregen. Kijk: als Vandeput toch zo zeker is dat we het allemaal 'fake news' is, dat hij ons de bestemmeling - zijn kabinetschef Claude Van de Voorde - onder ede laat ondervragen in het parlement. Dan zijn we zeker. Maar dat wil Vandeput dan weer niet."
443 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Slachmuylders

  Crombé VanderMaelen Het beste is dat jullie verlof nemen voor dat de Dementie in gang treed bij jullie ! Neem Tommeke en Guido mee .

 • Pieter Paulus

  En wederom een flater in de afspraak van den John c nl de luchtmacht doet wel mee in de rotatie en pole van bewaking in steden stations en vliegvelden wat is die man toch slecht geïnformeerd ivm defensie

 • Daniel Van Buggenhout

  Euh , dat die rooie rakker zelf is aftreed dan , wat heeft die rode partij de laatste jaren al nuttig gedaan buiten een ellende en schandalen zich op de nek halen , rood , de partij van de schande !

 • Marc Baeyens

  Wat in A'pen is gebeurd met fake bewijzen gebeurd nu op regionaal niveau met Crombez. De sossen zijn doordrongen van valse politiek. Met de steun die ze genieten van de linkse media kost het echter bloed en tranen om hen te ontmaskeren. / Toen Crombez 'zijn' versie aan Cools mocht voorleggen was hij verdacht rood aangeslagen na het interview met Vandeput. Ik wist direct hoe laat het was.

 • Tessa Vandermout

  Volgens mij hebben de Russen met hulp van de Chinezen de computer van Crombez gehacked en die mails dar opzettelijk achtergelaten.