Privébewaking op snelwegparkings van start

Een nachtelijk beeld op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden, waar vluchtelingen tussen de vrachtwagens lopen. Ze zoeken er die naar Engeland gaan en proberen zich dan tussen de lading te verstoppen.
De Freine Een nachtelijk beeld op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden, waar vluchtelingen tussen de vrachtwagens lopen. Ze zoeken er die naar Engeland gaan en proberen zich dan tussen de lading te verstoppen.
De privébewaking op snelwegparkings in ons land is deze avond rond 18 uur van start gegaan. Dat is bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA). De betrokken bewakingsfirma is aangeduid na een aanbestedingsprocedure en gaat, "zolang dat nodig is", elke nacht vijf parkings bewaken in het land. De federale politie bepaalt op basis van een risicoanalyse welke dat zijn.

Minister Jambon kondigde eerder al aan dat de bewaking op snelwegparkings zou worden opgeschroefd, na incidenten met transmigranten op onder meer de parkings langs de E40 in Groot-Bijgaarden en Jabbeke. 

De aanbestedingsprocedure is nu afgerond: de bewakingsfirma FACT-groep is rond 18 uur gestart met de patrouilles op parkings. Dat zijn er elke nacht vijf, eender waar in het land. Het is de federale politie die op basis van een risicoanalyse bepaalt welke parkings extra bewaakt worden. Dat kunnen er dus iedere nacht andere zijn, en de teams kunnen ook doorheen de nacht verplaatst worden. 

Als er problemen opduiken, verwittigen de bewakingsagenten de politie die dan kan tussenkomen. De parkings worden elke nacht bewaakt van zonsondergang tot zonsopgang, van 18 uur tot 6 uur ongeveer. De opdracht blijft volgens het kabinet-Jambon "lopen zolang het nodig is". Ook de controles van politie op snelwegparkings naar aanleiding van de problematiek met transmigranten, gaan voorlopig door. 
22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eric Grosemans

  Gaan ze ook controleren op truckers die op de rijweg geparkeerd staan om te slapen? ze zijn daar dan toch. Dat is een groter gevaar dan enkele migranten die naar Engeland willen.

 • frank versammen

  hoe ver gaat dat allemaal zeg > maar je mag ze niet terugsturen > oh nee nee nee > dan springen der nutteloze politiekers in de nek van francken.

 • dirk claeys

  Zeer goede zaak! Vandaag de parking, morgen de autostrade, dan De gemeenten, de politiekantoren, maar geen grenzen! Hopelijk duizenden vacatures erbij via VDAB, toch mooie zaak!

 • gustaaf van bever

  Is volgens mijn bescheiden mening geen taak voor bewakingsdiensten. Als er geweld gebruikt word zijn ze vogel voor de kat. Niks om zich effectief te verdedigen en, met hoeveel bewakers zijn ze per parking? Riskante job !

 • leen hanssens

  Men zou dit beter niet bekend maken.