Privébewakers blijven voorlopig patrouilleren op snelwegparkings

Een transmigrant zoekt op de parking naar een vrachtwagen om in te kruipen in Groot-Bijgaarden.
Een transmigrant zoekt op de parking naar een vrachtwagen om in te kruipen in Groot-Bijgaarden.
Privébewakers blijven voorlopig actief op de snelwegparkings in ons land, om de toestroom van transmigranten tegen te gaan. Dat is beslist door de regering en de gewesten. West-Vlaams procureur Frank Demeester vraagt de overheid intussen een centraal punt op te richten waar alle dossiers rond transmigranten worden afgehandeld, om de werkdruk op de politie te verlichten.

De privébewaking op snelwegparkings werpt zijn vruchten af. Sinds de bewakers zo'n twee maanden geleden voor het eerst werden ingezet, zijn er in totaal bijna 600 transmigranten opgepakt. Dat zijn vluchtelingen die via ons land Groot-Brittannië proberen te bereiken.

Het aantal opgepakte migranten, die zich in vrachtwagens verbergen om ongezien op hun bestemming te geraken, is week na week toegenomen. "Midden februari telden we er zo'n 56 per week", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), aan de VRT. "Twee weken later zaten we al aan 154 transmigranten die opgemerkt werden. Dat cijfer stagneert nu."

Dat betekent niet dat het probleem groter geworden is. "We weten nu beter op welke parkings we moeten zijn. Het probleem is nog niet opgelost. Daarom is het nodig dat we de bewaking voortzetten."

Politie

De West-Vlaamse politie kreunt intussen onder de werklast door de vele opgepakte transmigranten, zo berichten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag.

Nadat ze zijn opgepakt, volgt immers nog een lange, tijdrovende administratieve procedure. "Er moeten vingerafdrukken worden afgenomen, onze diensten moeten nagaan of die mensen geseind staan, enzovoort", zegt West-Vlaams procureur Frank Demeester. "Daarna is het vaak nog wachten op de Dienst Vreemdelingenzaken. Al die tijd kunnen de agenten niet ingezet worden voor andere ­taken."

Demeester pleit daarom voor een centraal punt waar alle dossiers rond transmigranten worden afgehandeld. Binnenlandse Zaken zegt niet gekant te zijn tegen een centraal punt. "Maar op dit ­moment kiezen we voor mobiele teams, die vanuit Brussel komen helpen met de dossiers", klinkt het.
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  600 transmigranten opgepakt maar waar zijn ze gebleven , morgen staan ze daar terug met een andere naam en zo kan Jambon weer wat privéfirma 's werk bezorgen

 • luc verriest

  Zolang de politiek dit probleem niet (Europees) aanpakt en de koppen in het zand blijft steken, blijft het aanmodderen en dweilen met de kraan open. Als deze transmigranten geen politiek asiel kunnen of willen aanvragen, al dan niet uitgeprocedeerd zijn, dan moet de enige oplossing zijn ze repatriëren naar hun land van herkomst. Deze vaudeville sleept nu al zovele jaren aan, dus aanpakken die handel!

 • Ramon Simon

  Voor je iets zegt moet je vermelden dat wij per capita het meeste politie hebben, vooral in Wallonië eigenlijk. Daar hebben ze 10 politieman om 20 huizen en een bos de bewaken. Procentueel van het BBP geven wij ook weinig uit aan pensioenen in vergelijking met andere landen, onbetaalbaar? Nee onze staatsstructuur is geldverslindend en inefficient. 70 vrouwen arresteren ging wel. Dus niet klagen en doe u job.

 • Jef Denijs

  Toch raar dat na zoveel akties nog zoveel illegalen rondlopen. Men weet ze zitten, maar doet niks. In het maximiliaanpark lopen ze nog steeds vrij rond.

 • Lucien De Metsler

  Ondertussen kunnen ze niet flitsen zeker ? hoe meer transmigranten hoe liever , dat ze het personeel van de flitsboetes maar oproepen om te helpen , dan wordt de brave Belg gerust gelaten !