Privacywaakhond verbiedt advocaten strafdossiers te kopiëren: “Veroordeeld tot overpennen als monniken”

Geens wilde met een wetswijziging eindelijk komaf maken met de regel dat advocaten lijvige strafdossiers enkel kunnen overpennen.
thinkstock Geens wilde met een wetswijziging eindelijk komaf maken met de regel dat advocaten lijvige strafdossiers enkel kunnen overpennen.
Advocaten die voor hun cliënt een strafdossier inkijken op de griffie zullen in 2019 nog altijd geen smartphone of handscanner mogen gebruiken om de soms honderden bladzijden te fotograferen of te kopiëren. Dat blijkt uit een advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit, die toeziet op het respect voor de privacyregels, aan justitieminister Koen Geens (CD&V). Dat meldt De Tijd.

Geens wilde met een wetswijziging eindelijk komaf maken met de regel dat advocaten lijvige strafdossiers enkel kunnen overpennen, een “monnikenwerk” en een “middeleeuwse regel”, volgens velen. 

De minister van Justitie wilde toelaten dat ze "met hun eigen middelen, gratis en ter plaatse" een kopie nemen van het strafdossier of stukken die ze mogen inkijken. "Het recht op toegang tot het dossier is een determinerend recht van de verdediging. Dat recht moet evolueren met de technologische instrumenten waarover advocaten beschikken, zoals leespennen, handscanners, draagbare kopieermachines en camera's van smartphones."

Onderscheid

Maar de Gegevensbeschermingsautoriteit argumenteert dat de wet nu eenmaal in bepaalde gevallen alleen het recht geeft om een dossier in te zien en in andere om ook kopies te krijgen. "Er kan geen sprake van zijn dat onderscheid te omzeilen door de mogelijkheid te bieden kopies te nemen terwijl het uitsluitend is toegelaten het dossier in te zien", klinkt het.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Dat is inderdaad de naakte waarheid, men mag "schriftelijk" kopiëren....

 • William Van Den Berghe

  Uit wat voor soort mensen bestaat die autoriteit ? Informatica-analfabeten of wat ? Geen wonder dat het hier in dit land niet vooruitgaat. hert was hetzelfde met het verbod op nachtwerk waardoor grote firma's als Bol.com en Coolblue zich in onze buurlanden vestigde. Is het te simpel de documenten te scannen en electronisch beschikbaar te stellen?

 • karien denil

  dossier overpennen !!! we zijn toch 2018 of nog middeleeuwen ??? tjonge tjonge....en wie betaalt die werkuren voor zo'n gans titanenwerk ? juist, WIJ !!!! Beter morgen in de krant : dit verandert er op 1 januari !!!

 • Peter Buyck

  Toch bizar... het recht van verdediging. 'Inzage' zou dan betekenen dat de advocaten hun pleidooien voorbereiden op de gang van de griffie of zo? Anderzijds is het mij wél een goed advies om te voorkomen dat elementen van het dossier bewaard worden op onveilige servers. Men wantrouwt vandaag al langer Huawei, Google, Microsoft, open Wifi, ...