Prins Laurent schrijft vlammende brief: “Premier Michel, help mij om 50 miljoen terug te krijgen”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
“Ongezien in de geschiedenis van onze monarchie”, zo schrijft Le Vif/L’Express over de brief van prins Laurent aan de Belgische premier Charles Michel. In die brief vraagt prins Laurent om hem te helpen bij het recupereren van vijftig miljoen euro die Libië aan de vzw van de prins moet betalen. In een reactie stelt premier Michel dat de regering zich moet houden aan de resoluties van de Verenigde Naties en de Europese regelgeving. 

Tien jaar geleden zegde Libië een contract voor herbebossing met de vzw eenzijdig op. Daarvoor moesten ze van het Brusselse hof van beroep 38,5 miljoen euro exclusief interesten betalen. Dat gebeurde tot op heden nog steeds niet waardoor het land prins Laurent zo’n vijftig miljoen euro verschuldigd is.

Buitenlandse Zaken riep de vzw op om zich terughoudend op te stellen tegenover Libië aangezien andere bedrijven ook nog onbetaalde facturen hadden bij het voormalige Libische regime. Laurent Arnauts, de advocaat van prins Laurent, verklaarde vorig jaar nog dat die bedrijven ondertussen al zijn terugbetaald, dankzij de hulp van de Belgische regering. De prins pikt het niet dat de bedrijven wel hulp krijgen en de vzw niet. 

Een andere mogelijkheid zou zijn om een deel van de Libische fondsen die in België bevroren zijn te ontdooien en te recupereren voor de vzw. Die fondsen werden na de val van machtshebber Mouammar Kadhafi in 2011 op vraag van de VN-Veiligheidsraad bevroren. Het gaat ongeveer om 13 miljard euro. Ook die piste is voor de Belgische regering geen optie. 

Ik ben niet langer bereid om geduldig te wachten en gedwee te hopen op een wettelijke oplossing die u blijkbaar niet wil afdwingen, ondanks talrijke discrete pogingen van advocaten de voorbije jaren.

Geen geduld meer

In de brief, die maar liefst drie pagina’s telt, richt de prins zich tot “meneer de eerste minister”. “Het is op een uitzonderlijke manier dat ik me rechtstreeks tot u wend, maar het zijn dan ook uitzonderlijke omstandigheden die me hiertoe dwingen”, zo schrijft prins Laurent. 

Hij voelt zich gediscrimineerd en hekelt de houding van de regering. En daar windt hij geen doekjes om: “Ik ben niet langer bereid om geduldig te wachten en gedwee te hopen op een wettelijke oplossing die u blijkbaar niet wil afdwingen, ondanks talrijke discrete pogingen van advocaten de voorbije jaren.”

Persoonlijk geraakt

De zaak zou hem overigens persoonlijk raken. “Mij is verboden, zelfs nog voordat ik een dotatie kreeg, om een normaal beroepsleven te hebben. Ik ben er dus toe gebonden om mijn activiteiten te ontplooien via verschillende instellingen en verenigingen zonder winstoogmerk. Ook al zijn die activiteiten niet betaald, toch zijn ze voor mij en mijn gezin heel belangrijk. En bovenal dragen ze in grote mate bij tot het algemeen belang”, zo schrijft hij. 

Vzw GSDT

De vzw waarover Laurent schrijft, bestaat intussen niet meer. Het draait om de vzw GSDT (Global Sustainable Development Trust), die in 2008 een contract afsloot met de Libische overheid voor een groot herbebossingsproject in een aantal woestijnzones, maar in 2010 zegde het land het contract eenzijdig op. 

Sindsdien voert de prins een strijd voor die vzw. Hij wil dat Libië een schadevergoeding betaalt voor de kosten die de vzw al gemaakt had voor het project. Voor de Brusselse rechter kreeg de vzw gelijk, zowel in eerste aanleg als in beroep. 

Prins Laurent, die zich beroept op zijn recht als procederende partij, vraagt dat de regering er alles aan doet zodat de Libische verantwoordelijken zich zouden schikken naar de uitspraak van het Brusselse Hof van beroep. “Zo nodig” zal hij de regering in gebreke stellen. 

De wet is voor iedereen gelijk. Het zijn de hoven en rechtbanken die de wet toepassen.

Premier Michel

Reactie premier Michel

In een reactie laat premier Michel weten dat de regering niet kan tussenkomen in de procedure van de vzw. Hij verwijst daarvoor naar het beginsel van de scheiding der machten. “De wet is voor iedereen gelijk. Het zijn de hoven en rechtbanken die de wet toepassen”, klinkt het. Op de vraag om de Libische fondsen te ontdooien, kan de regering ook niet ingaan, want de “Belgische staat moet de resoluties van de Verenigde Naties en de Europese regelgeving die rechtstreeks van toepassing is op dit gebied toepassen”. 

Volgens de premier werden de adviseurs van de vzw tussen 2015 en 2016 “in alle transparantie” van de situatie op de hoogte gebracht en is er sindsdien niet meer veranderd. 

Reporters/Belga62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elle Devee

  Geef diene clown toch geen forum. Gewoon negeren.

 • Paul De Groote

  Is er wel 1boom geplant ? Laurent vraagt miljoenen euros zonder iets te planten en daarbij is een vzw iets met als doel geen winsten te maken alsook geen prinselijke weddes !!

 • Jennifer Peeters

  Sobek Wessels. Ik geef je 100% gelijk!!!

 • Urban Vyaas

  Hij moet niet de eerste minister maar zijn advocaat de beslagrechter laten aanspreken. Voor de rest blijf hij beter met zijn persoontje beter ver weg van de publieke tribune als hij weet wat goed voor hem is.

 • Jo Hendrik

  Vragen staat vrij en is een goede zet van dePrins